Iako većina ljudi negoduje oko obilježavanja Dana zaljubljenih, velikom broju romantičara i romantičarki Valentinovo je dan kada svojom pažnjom žele nadmašiti same sebe, upravo zato što je za ljubav posebno „rezerviran“ baš taj jedan dan u godini.

I dok oni sretno zaljubljeni već od prosinca počinju razmišljati gdje će s voljenom osobom provesti 14. veljače, oni  nesretno zaljubljeni razmišljaju samo o tome gdje bi mogli pronaći pravu ljubav svog života.

Kojoj god skupini pripadali, trebali biste znati da u Europi postoji mali grad savršen za ljubav. No, ne razbijajte još svoje kasice prasice, neću vas uputiti u šetnju pokraj Eiffelovog tornja ili u vožnju venecijanskom gondolom – grad  zaista je povoljna, romantična i predivna alternativa u kojoj ćete poželjeti provesti sve buduće Dane zaljubljenih.

valentinovo zagreb

Stari dio grada poznat je po mnogočemu, a romantiku na zagrebačkim ulicama teško je ne osjetiti. Kojim god putem krenuli, male uličice i romantične ulične svjetiljke koje ih prate odvest će vas do mjesta koje ćete rado odlučiti prozvati „vašim mjestom“ na koje ćete svake godine na Valentinovo vraćati s voljenom osobom.

No ako vam ponestaje ideja ili ako grad još ne poznajete dovoljno dobro, predlažem vam top 5 mjesta u Zagrebu na kojima biste rado željeli provesti Valentinovo ili upoznati srodnu dušu.

1.    Gornji grad

Iako kratka, vožnja zagrebačkom uspinjačom prava je uvertira za ono što će vas dočekati na vrhu – predivan pogled na stari, romantični grad.

Iako je zanimljiv u bilo koje doba dana i u bilo koje godišnje doba, pogled s Gornjeg grada ipak je najromantičniji uvečer, kada i lampe rašire svoju svijetleću čar, a one pahulje snijega koje još znaju „zalutati“ u veljači spoje vas i voljenu osobu u topli zagrljaj.

Ako nemate osobu s kojom ćete na Valentinovo s Gornje grada gledati u istom smjeru, svejedno biste trebali posjetiti ovo mjesto. Tko zna – možda će ga i vaša „suđena polovica“ posjetiti u isto vrijeme i poželjeti s nekim podijeliti pogled na grad.

valentinovo zagreb

2.    Zagreb eye

Iako mnogo „mlađi“ od Gornjeg grada, nedavno otvoreni Zagreb eye omiljeno je mjesto svih romantičara koji znaju da se ljubav množi kada dvije osobe dijele pogled na jedan prizor.

Otvoreni bar na samom vrhu nebodera nudi vam omiljena pića koja nadopunjuju ugođaj Valentinova, a romantika se može osjetiti visoko u zraku, gdje je Zagreb eye i smješten.

Neovisno o strani svijeta prema kojoj ste okrenuti, ovaj vidikovac ponudit će vam pogled za pamćenje, a uz osobu s kojom ga dijelite vjerojatno ćete jednoglasno odlučiti da ćete to mjesto posjetiti i sljedeće godine na Valentinovo.

3.    Park Zrinjevac

Iako u samom centru grada, ovaj park dovoljno je izoliran i od automobila i od nepoželjnih pogleda. Zrinjevačke klupice znaju sve ljubavne tajne i izjave koje su parovi na njima razmjenjivali kroz vrijeme, a paviljon koji se nalazi usred parka idealno je mjesto za romantičan ples s voljenom osobom.

Fotografije s ovog mjesta činit će dio vašeg najdražeg albuma, a različite radionice, prodajne kućice i koncerti koji se svake godine povodom Valentinova održavaju na Zrinjevcu upotpunit će vaš ljubavni ugođaj.

valentinovo zagreb

4. Maksimir

Ima li što romantičnije od šetnje s voljenom osobom uz ugodnu okolinu i jezero kojim plivaju labudovi? Park Maksimir idealan je za sve zaljubljene romantičare koji vole šetnje, duge razgovore i prirodu.

Maksimirski paviljoni, jezerca, vidikovac i ulične svjetiljke u sumrak dobitna su kombinacija za Dan zaljubljenih, ali i za ostala 364 dana u godini koja biste rado proveli ruku pod ruku s voljenom osobom.

5. Vidikovac na Sljemenu

Šećer na kraju nedvojbeno je vidikovac na Sljemenu. Ovo hollywoodski romantično mjesto od centra je udaljeno svega 20-ak minuta vožnje automobilom, a kada jednom „prospete“ svoj pogled na grad odavde, tamo ćete se, zaista, poželjeti vraćati svaki mjesec, neovisno o Valentinovu.

Prvi odlazak na ovo mjesto s voljenom osobom probudilo je u meni oduševljenje dotad još nedosegnutih razmjera, a sigurna sam da će se i vama dogoditi isto.

Osvijetljeni, živi grad, njegove ulice, crkvice i zgrade… – sve vam je na dlanu. I dok razmišljate gdje ćete voljenoj osobi priuštiti filmsko Valentinovo iz snova, nemojte samo očarano gledati u fotografiju – primite ju za ruku i odvedite put Sljemena.

valentinovo zagreb