Zagreb je posljednjih godina postao sve omiljenija destinacija domaćih i stranih turista.

Čak ga je i poznati britanski list Guardian pohvalio te mu posvetio značajan tekst za reklamu. Naveli su kako je Zagreb prepun zanimljivih muzeja među kojima su posebno izdvojili Muzej suvremene umjetnosti, Muzej prekinutih veza te Muzej naivne umjetnosti, zatim galerija, kazališta, kina i općenito bogate umjetnosti, kulture i arhitekture.

panorama zagrebOsim toga im se svidjelo što Zagreb ima dosta zelenih površina (posebno Maksimir, Trg maršala Tita, Botanički vrt, Zrinjevac), vidikovaca, romantičnih šetnica u kojima su posebno izdvojili Strossmayerovo šetalište i Gornji grad. Također su fascinirani ljepotom groblja Mirogoj.

Dobro su se zabavili u kinu Europa, baru Krivi put te Autonomnom kulturnom centru Medika. Također su bili zadovoljni gastronomskom ponudom Zagreba, s time da su posebno izdvojili staru zagrebačku gostionicu Tip Top i restoran Stari fijaker.

Poznati svjetski internetski portal za pružanje turističkih informacija VirtualTourist stavio je Zagreb na visoko šesto mjesto na ljestvici Top 10 gradova u Europi (uz Lavov u Ukrajini, Hamburg u Njemačkoj, litvanski Vilnius, Valenciu u Španjolskoj, portugalski Porto, Valettu na Malti, mađarsku Budimpeštu, latvijsku Rigu te Sarajevo) .

Obzirom da VirtualTourist ima čak 1,3 milijuna članova, Zagreb je definitivno zauzeo respektabilno mjesto i dobio odličnu reklamu.

Posebno je spomenut šarm Gornjeg grada, Kule Lotrščak, uspinjače iz Tomićeve, crkve sv. Marka, zagrebačke Katedrale te prolaza Oktogon.

Već smo ranije spomenuli ljepotu zelenih oaza Zagreba gdje se posebno izdvajaju Botanički vrt, Zrinjevac, Maksimir, Jarun, Bundek i Ribnjak.

Botanički vrt se nalazi u samom centru Grada uz Mihanovićevu ulicu i sastavni je dio zagrebačke Zelene potkove. Zagrebačka zelena potkova se sastoji od sedam trgova (Trg Nikole Šubića Zrinskog, Trg Josipa Jurja Strossmayera, Trg kralja Tomislava, Trg dr. Ante Starčevića, Trg Marka Marulića, Trg Ivana, Antuna i Vladmira Mažuranića te Trg maršala Tita) te spomenutog Botaničkog vrta.

botaničkiUnutar te potkove se nalaze još dva zagrebačka trga – Trg Petra Svačića i Trg Petra Preradovića. Svi navedeni trgovi su lijepo hortikulturno uređeni i formirani su u obliku slova U, zbog čega se i nazivaju potkovom. Okružuju središte Donjeg grada s njegove južne, zapadne i istočne strane.

Na tom potezu, osim prekrasnih parkova i perivoja, možete vidjeti i arhitektonski znamenite i lijepe zgrade iz 19. i 20. stoljeća. Kako je ideju osmislio tadašnji najznačajniji urbanist Zagreba – Milan Lenuci, naziva se još i Lenucijevom potkovom.

Ranije spomenuti Botanički vrt zauzima oko 4,7 hektara površine. U njemu možemo naći desetak tisuća biljnih vrsta ne samo iz Hrvatske, već iz cijelog svijeta, pa čak i onih ugroženih u prirodi.

Vrt je utemeljen u 19. stoljeću i stvarno ima mnogo toga za ponuditi posjetitelju – prekrasne perivoje, mostiće, brežuljke, umjetne spilje, staklenike i dojmljivi Vrtni paviljon te naravno nevjerojatan biljni svijet. Arboretum – perivoj – čini najveći dio vrta i izgledom nas podsjeća na prekrasne engleske perivoje sa simetričnim cvjetnim linijama. Vrt se isplati posjetiti sve od početka proljeća do kraja jeseni iako je najšareniji u kasno proljeće i rano ljeto.

Nakon što vlasnikom Vrta postaje Prirodoslovno-matematički fakultet, ulaz je besplatan za sve posjetitelje.

Već smo spomenuli da dio Zelene potkove čini i Trg Nikole Šubića Zrinskog, poznatiji kao Zrinjevac i jedna od nezaobilaznih točaka svakog turista te također omiljen za šetnju i odmaranje i kod Zagrepčana.

Jedan je od najljepših perivoja u Zagrebu, prepoznatljiv po aleji platana i glazbenom paviljonu iz 18. stoljeća smještenom u sredini. U paviljonu se znaju održavati koncerti i različita događanja, a sam Zrinjevac je posebno posjećen u vrijeme Adventa kada dodatno oživi s prekrasnim romantičnim uređenjem, kućicama s vinom i kobasicama i odjekom mladosti, slavlja i veselja.

Na sjevernom dijelu Zrinjevca možete naći zaimljiv i aktualan meteorološki stup, a na južnom dijelu parka – biste istaknutih hrvatskih ličnosti: Ivana Mažuranića, Frane Krste Frankopana, Julija Klovića, Andrije Medulića, Ivana Kukuljevića Sakcinskog i Nikole Jurišića.

maksimirJoš jedno prekrasno zeleno izdanje Zagreba je park Maksimir koji se smjestio u istočnom dijelu grada.

Za javnost je otvoren davne 1794. Godine i tada je predstavljao prvo javno šetalište u ovom dijelu Europe. Osnovao ga je, i uredio u najvećoj mjeri, zagrebački biskup Maksimilijan Vrhovac i po njemu je dobio naziv.

Određuju ga prekrasne prirodne šetnice, livade i proplanci, puni ukrasnog cvijeća i grmlja te okruženi starom hrastovom šumom. A uz njih možemo naići na skulpture te različite spomenike i objekte, od kojih je najdojmljiviji poznati Vidikovac.

Na jugozapadnom dijelu grada je jezero Jarun, također omiljeno mjesto Zagrepčana i turista za odmor, šetnje i rekreaciju, ali i za bogat noćni život. Jarun se počeo uređivati kao sportsko-rekreacijski centar i jezero 80-ih godina 20. stoljeća za Univerzijadu 1987. kojoj je Zagreb bio domaćin.

Na raspolaganju su staze za trčanje, rolanje i za bicikliste, šetnice, veslačka staza od 2 km, veslački, kajakaški, kanuistički i jedriličarski klubovi, dva povezana jezera – Veliko i Malo  te šest otoka (Otok Univerzijade, Otok divljine, Otok Trešnjevka, Otok Hrvatske, Otok ljubavi i Otok veslača – za kupanje i rekreaciju s time da je pet plaža dobilo plave zastave kao simbol kvalitete i čistoće za kupanje.

Osim toga, tamo su kućice za roštilj, prekrasni, veliki raznoliki parkovi za djecu, brojni sportski tereni, staze, bazeni i općenito sportski sadržaji te kafići za omiljenu kavicu ili  pak bogat noćni život. Što god da Vas zanima, na Jarunu ćete zasigurno naći odličan način za ispunjenje vremena i dobru zabavu.

Definitivno nezaobilazna stanica i Zagrepčana i turista je dio Grada poznat kao Gornji grad. Gornji grad je četvrt koja obuhvaća Gornji grad, Kaptol i predjele sjeverno od njega (istočno i zapadno od ulice Medveščak). U tu četvrt uključeni su i vrlo lijepi dijelovi Zagreba – Šalata, Tuškanac, Prekrižje, Zelengaj, Orlovac, Remetski kamenjak te najveće hrvatsko groblje poznato po svojoj ljepoti i posebnosti – Mirogoj.

gornji gradZa Zagrepčane i posjetitelje je Gornji grad poseban zbog prekrasnih šetnica (posebice Strossmayerovog šetališta), romantične zagrebačke uspinjače koja spaja Gornji grad i Donji grad (kroz Tomićevu ulicu), kule Lotrščak iz koje još uvijek svaki dan ispali Grički top koji označava podne (inače je romanička obrambena tvorevina iz 13. stoljeća i jedan od najbolje sačuvanih objekata starog obrambenog sustava Gradeca, uz kamenita vrata i Popov toranj; kula Lotrščak je danas i vidikovac), Popov toranj (obrambeni objekt starog Gradeca), brojnih zanimljivih muzeja (npr Hrvatski prirodoslovni muzej, Hrvatski povijesni muzej, Muzej grada Zagreba, Muzej prekinutih veza) i galerija (Galerija Klovićevi dvori, Gliptoteka HAZU), crkava (Zagrebačka katedrala, Crkva Sv. Marka, Crkva Sv. Katarine) te Kamenitih vrata (jedan od najbolje očuvanih spomenika starog Zagreba i simbola Grada, sagrađena u 13. stoljeću, dio su obrambenog sustava zagrebačkog Gradeca i jedina su od vrata koja postoje još i danas).

Gornji grad je nezaobilazna točka svakog posjetitelja Zagreba. Posebno je živ na ljeto kada se održava festival Ljeto na Strossu.
Spomenuta Zagrebačka katedrala, punog naziva Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava, najveća je hrvatska sakralna građevina i jedan od najvrijednijih spomenika hrvatske kulturne baštine.

Na mjestu današnje Katedrale se isprva nalazila crkvica nastala u periodu između 9. i 11. stoljeća. Zagrebačka biskupija je osnovana oko 1094. godine i ubrzo se počelo s gradnjom romaničko-gotičke katedrale. Doživjela je niz obnova, od čega je najznačajnija bila oko 1880. kada je Zagreb zadesio snažan potres i tada se obnavlja u neogotičkom stilu, a obnova traje do 1902. godine. U njoj počivaju brojne hrvatske znamenite osobe.

Crkva Sv. Marka je također jedan od neizostavnih simbola Zagreba i jedna od najstarijih crkava u Hrvatskoj (iz 13. stoljeća). Smještena je na Trgu svetog Marka, gdje se nalazi i Hrvatski sabor.sadrži prekrasne primjerke različitih umjetničkih stilova, a posebno je prepoznatljiva po svome originalnom krovu uređenom u 20. stoljeću, kao simbolu Zagreba i neovisne Republike Hrvatske.

Najveće i najljepše hrvatsko groblje Mirogoj također je dio ove četvrti. Smatra se jednim od najljepših groblja u Europi. Otvoren je u 19. stoljeću, a dizajnirao ga je i uredio dizajnirao je poznati arhitekt Hermann Bollé koristivši brojne arkade, paviljone i kupole, bogatu vegataciju te galeriju skulptura oformivši sve u uistinu impozantno i predivno groblje. Brojne znamenite hrvatske ličnosti su tu pokopane, bilo u arkadama ili pak na samome groblju.

medvednicaJoš jedno zanimljivo i prekrasno mjesto prirodom i ugođajem možete pronaći i iznad samog Zagreba, a to je – park prirode Medvednica sa svojim najvišim vrhom Sljemenom (1.033 m).

Sljeme je poznato naše skijalište s uređenim i dobro opremljenim turističkim objektima – hotelima i planinarskim domovima. Na njemu se u siječnju održava i FIS utrka Snježna kraljica, koja je već od prve godine svoje organizacije postala iznimno popularan i posjećen događaj.

Medvednica i posebice Sljeme su zbog svojih prirodnih ljepota, mira, ugođaja i aktivnog odmora koje pruža, jedna od omiljenih vikend destinacija Zagrepčana te obavezna stanica turista. Ima brojne planinarske, pješačke i biciklističke staze koje se razlikuju po svojoj ruti i zahtijevnosti te planinarskim domovima koji ih okružuju.

Unutar tog parka prirode nalazi se 8 šumskih rezervata te tri stabla zaštićena kao spomenik prirode (dvije stare tise – na Šupljaku i kod Horvatovih stuba te Gupčeva lipa u Donjoj Stubici).

Osim toga naići ćete i na brojne kapelice, rudnik srebra u kojem je obitelj Zrinski vadila srebro od 16. stoljeća (navodno se njegovi podzemni hodnici protežu sve do Gornjeg grada u središtu Zagreba) i špilju Veternicu koja je zanimljiva posebno po tome što predstavlja prirodno stanište više vrsta šišmiša te sadrži kosti pećinskog medvjeda.

Dobru domaću hranu nude osim hotela (Tomislavov dom, Snježna kraljica, Zvonimir) spomenuti planinarski domovi (Grafičar, Puntijarka, Risnjak, Grofica, Mala Hunjka, Lipa, Lojzekov izvor, Kameni svati) te pansioni i gostionice (pansion Medvednica, Kraljičin zdenac, Zlatni medvjed itd). S brojnih mjesta na Sljemenu možete uživati u prekrasnom pogledu na Zagreb.

Na jugozapadnim obroncima Medvednice, na visini od 593 m, pruža se Medvedgrad – stara utvrda iz 13. stoljeća, koja je bila jedna od najvećih utvrda u Hrvatskoj. Od tamo možete uživati u uistinu predivnom pogledu na Zagreb. Medvedgrad se sastoji od: stambenog dijela na sjeveru, tvrđave ili branič-kule na jugu, dvorišta smještenog između njih, kapele romaničko-gotičkog stila i gradskog bunara, a sve je omeđeno dvostrukim obrambenim zidom.