Bliži se vikend i razmišljate kamo otići nedaleko Zagreba? Ili ste na proputovanju kroz Zagreb i voljeli biste upoznati dašak prirode u blizini? Ne brinite! Imamo odlične prijedloge za Vas! : )

Jedno od omiljenih izletišta nedaleko Zagreba (80 km), posebno za romantičare, je Trakošćan. Uistinu prekrasan i romantičan dvorac smjestio se 23 km sjeveroistočno od Krapine i 40 km jugozapadno od Varaždina, koji su definitivno još dvije stanice na kojima biste se trebali zadržati. Ali o nima nešto više malo kasnije.

dvorac trakošćanTrakošćan godišnje posjeti oko 40 tisuća turista tako da spada među najposjećenije dvorce u Hrvatskoj. Dvorac je sagrađen u romaničkom stilu u 13. stoljeću kao obrambena utvrda sjeverozapadne Hrvatske.

U njemu su boravili uistinu mnogi feudalni gospodari od koji su posljednji Draškovići koji upravljaju dvorcem od 1568. godine do 1944. kada se iseljavaju u Austriju, a dvorac je nacionaliziran.

Dvorac je više puta obnavljan i dograđivan s time da najznačajnije promjene doživljava u periodu od 1850. do 1860. kada ga grof Juraj VI. Drašković (istaknute vojničke karijere i jedan od pionira fotografije u Hrvatskoj) obnavlja u duhu romantizma uz uređenje čitave prirode oko dvorca – prekrasne park-šume u kojoj sadi rijetko drveće, formira jezero te vrtne objekte i pretvara ga u rezidenciju. Od 1954. Dvorac postaje muzej sa stalnim postavom.

Muzej posjeduje vrijedne slike, namještaj, oružje, fotografije, knjige i druge umjetnine, od razdoblja renesanse do historicizma. U prostoru Dvorca te njegovim predivnim perivojima i jezeru uistinu možete uživati u čarima Trakošćana te se barem na jedan dan vratiti u duh prošlih vremena!

Kako smo ranije spomenuli, stanica za razgledavanje bi zasigurno trebao biti i prekrasan barokni grad Varaždin. Poznat je kao grad iznimno bogate povijesti i kulture, grad glazbe i umjetnosti, grad sjajnih baroknih palača, samostana i crkvi te jedne od najstarijih europskih gradskih vijećnica.

Uživajte u šetnji Starim gradom te brojnim prekrasnim parkovima i perivojima. I ne zaboravite posjet groblju koje je uz zagrebački Mirogoj najljepše groblje u Hrvatskoj i općenito biser arhitekture.

Varaždin je posebno posjećen za vrijeme održavanja popularnog Špancirfesta (u kolovozu svake godine) kada Grad postaje glavno poprište koncerata popularnih i odličnih izvođača te raznih zabavnih, kulturnih i umjetničkih zbivanja. Svatko tko je jednom posjetio Špancirfest, vraća se ponovo!

krapinaPosljednjih godina je turistički iznimno zanimljiva postala i Krapina, posebice od gradnje Muzeja krapinskih neandertalaca. Muzej je otvoren u veljači 2010. i ubrzo je postao vrlo posjećen.

Od ulaska u Muzej do njegova izlaska, možete uistinu uživati u pravom vremeplovu od postanka Zemlje i Svemira do čovjeka danas, s posebnim naglaskom na vrijeme neandertalaca i vrijedne ostavštine pronađene u Krapini iz tog vremena. Svakako pogledajte i zanimljivi film o neandertalcima koji se prikazuje u Muzeju.

Restorani koje bismo mogli savjetovati u blizini su: Klet Kozjak i Stara škola  u Sv. Križu Začretju, Vuglec breg u Škarićevu kod Krapine (obiluje i raznim zanimljivim aktivnostima za djecu i odrasle te lijepim šetnicama) te Pod starim krovovima u centru Krapine (ne bismo savjetovali odlazak u restoran ispod samog Muzeja krapinskih neandertalaca), Ribič u Velikom Trgovišću, pizzerija Oro goro u Oroslavju,  u Varaždinu: Verglec i Zlatne ruke u Varaždinu, te naposlijetku u Čakovcu: restoran Katarina, Mala hiža, Trattoria rustica.

Iznimno popularno obližnje izletište Zagrepčana je grad Samobor koji je udaljen svega cca 20 km.  Centar grada obiluje prekrasnim šetalištima, ugodnim ulicama, punim kafićima i slastičarnama (u kojima zasigurno treba probati poznate samoborske kremšnite) te odličnim restoranima.

promo samoborOsim toga, vrijeme možete iskoristiti i za istraživanje bogate kulturno-povijesne baštine te u raznim tradicionalnim manifestacijama.

Samobor je od davnina poznat kao grad zanata – mlinarstva, kožarstva, postolarstva i raznih drugih starih cehova, a i danas ima česte manifestacije u centru grada kada nam različiti obrti i djelatnosti predstavljaju svoje proizvode i usluge. Grad je posebno posjećen za vrijeme poznatog Samoborskog fašnika (karnevala).

U blizini Samobora se nalazi i Biopark Divlje vode u kojemu će posebno zabavno biti djeci, ali naravno i odraslima. U parku obitavaju razne divlje, domaće i egzotične životinje, poput paunova, labudova, divljih patki, košuta, srna, jelena, vijetnamskih svinja, magaraca, konja pa čak i ljama. Također imaju veliko dječje igralište i ugodne šetnice kroz prirodu. Okrijepiti se možete u restoranu gdje možete uživati u mesnim jelima iz vlastite mesne industrije, kao i ribama iz vlastitog ribnjaka, žabljim krakovima, domaćim štruklama, siru i vrhnju i općenito domaćoj hrani po pristupačnim cijenama.

Iznad Samobora se također pruža odličan izlet na Samoborskom i Žumberačkom gorju, gdje bismo posebice savjetovali šetnje do Japetića (stazama i livadama od planinarskom doma Žitnica do piramide na vrhu Japetića, šetnja traje oko 20 minuta), Okića (od planinarskom doma Maks Plotnikov do zidina starog grada Okića, šetnja traje oko 20 minuta), od naselja Kravljak do starog grada Turčaka (šetnja traje oko 25 minuta) te Rude (od osnovne škole Rude do rudnika Svete Barbare pa sve do Botaničkog vrta Suban, šetnja traje oko 30 minuta).

zumerakJapetić je najviši vrh Samoborskog gorja, sa svojih 879 metara visine. Samoborsko gorje se ponosi i sa prekrasnim slapom Cerinski vir koji se nalazi u uskoj dolini Javoračkog potoka.

Zanimljiva za razgled je i Grgosova špilja koja se nalazi na početku sela Otruševec. Špilja ima dva dijela, a razlika u visini od ulaza do dna iznosi 19 m.

Dugačka je oko 30 m i bogata je sigama. Iznad toka Breganice kod Tušina možete razgledatimnoštvo malih špilja poznatih kao Vilinske jame.

Područje Žumberka i Samoborskog gorja zaštićeno je 1999. godine kao Park prirode. Rezervat šumske vegetacije Japetić koji je zaštićen od 1975. godine obiluje dobro sačuvanom starom bukovom šumom i bogatom planinskom florom.

Također je bogat izvorima pitke vode. Na nekim vodotocima na području Parka prirode nalaze se mlinovi obzirom da je taj dio poznat po mlinarskoj proizvodnji.

Ranije ih je bilo više od 180, a danas ih je ostalo tek nekoliko očuvanih i u funkciji. Od životinjskih vrsta, možete uživati u ugroženim vrstama  crnog daždevnjaka te leptira Veliki gorski plavac. Osim u planinarenje i šetnje, energiju možete usmjeriti i u jahanje, biciklizam, sportsko penjanje te paragliding. Također možete uživati u bogatoj domaćoj gastronomiji, divljači, pastrvi i žumberačkoj janjetini.

U Samoboru i oko njega, od restorana bismo mogli izdvojiti spomenute Divlje vode, Seosko gospodarstvo Slavagora, uzgajalište pastrva Biserna mladica, Gostionica kod Grgosove špilje,  te restoran Pri staroj vuri u samom Samoboru.

Nastavno na spomenuti Žumberak, možemo izdvojiti i gradić Jastrebarsko koji se nalazi svega 30 km jugozapadno od Zagreba.

jastrebarskoOdlikuje se prekrasnom i čistom prirodom i šetnicama, brojnim izvorima čiste prirodne vode, dobrom gastronomijom i izvornim vinima, bogatom kulturnom baštinom i ostavštinom spomenika, prekrasnim engleskim perivojem kraj dvorca Erdödy, ornitološkim bogatstvom Crna mlaka koje je pravi šumski, ptičji i riblji raj te raznim drugim posebnostima.

Samo 20-ak minuta od centra Zagreba nalazi se i izletište Stari Glog u ojem također možete uživati u dobroj hrani, šetnjama u prirodi, jahanju, ribolovu, streličarstvu te paintballu. Izletište se nalazi 10 km nakon Vrbovca, u smjeru Bjelovara. Osim u nekim od navedenih aktivnosti, djeca se mogu zabaviti i na dječjem igralištu s toboganima i ostalim rekvizitima.

U smjeru Ivanić grada, možete uživati u gastronomiji i prirodi obiteljskih imanja Stara Marča te Kezele. Ivanić grad je posebno zanimljivo posjetiti u vrijeme održavanja bučijade (listopad) kada možete uživati u brojnim zanimljivim manifestacijama te gastronomskim poslasticama koje slave buču, iznimno zdravu i popularnu namirnicu.

Uglavnom, gdje god da krenete nedaleko Zagreba, mnoštvo je zanimljivih mjesta, gradića, rijeka, planina i šetnica za posjetiti. Samo trebate krenuti i – uživati! : )