Jezero Jarun poznato je kao „zagrebačko more“ i omiljeno je okupljalište svih generacija – od djece i mladih, do odraslih i starih.

Poželite li se okupati, trčati, šetati, odmoriti, roštiljati, učiti ili jednostavno opustiti se, zabaviti i plesati, Jarun je mjesto koje će zadovoljiti sve vaše potrebe.

Jezero Jarun

Jezero Jarun jedno je od prvih mjesta koje sam posjetila u Zagrebu i zbog kojih sam se zaljubila u ovaj grad. Ovaj maštovito iskorišteni dio zagrebačkog tla i dio rijeke Save nakon prvog posjeta uvijek će vas tjerati da se vratite i otkrijete nešto novo.

Ne postoji najbolje vrijeme za dolazak na Jarun – jednako je predivan u bilo koje doba dana i u bilo kojem dijelu godine. Neovisno o suncu ili kiši, zasigurno ćete uživati u svemu što vam se ovdje nudi.

Na ovom mjestu, povijesni duh Jaruna spaja se s modernom arhitekturom današnjeg Zagreba, jer šetajući se jarunskim stazama, pogled vam seže do modernih stambenih zgrada u istoimenom naselju, kao i do Arene Zagreb, koja je od Jaruna udaljena cijelom širinom Save.

Kratka povijest

Nastalo iz malog savskog rukavca oko kojeg su bila kukuruzna polja i malo naselje, jezero Jarun i područje oko njega danas je jedan od najljepših dijelova grada Zagreba.

Još 1987. godine, ovo jezero prepoznato je kao savršena lokacija za izgradnju športsko-rekreacijskog centra u zapadnom dijelu grada, budući da je Zagreb te godine bio izabran za domaćina popularne Univerzijade.

Tom prilikom uređeno je jezero površine 70 hektara s veslačkom stazom napravljenom prema najvišim standardima, a o njegovoj popularnosti govori i činjenica da je prema njegovim dimenzijama i karakteristikama izgrađeno jezero za Olimpijske igre u Ateni 2004. godine.

U spomen na ovaj veliki događaj održan u Zagrebu, jedan od 6 jarunskih otoka dobilo je naziv Otok Univerzijade. Uz meni najdraži Otok Trešnjevku, nalaze se i Otok ljubavi, Otok divljine, Otok hrvatske mladeži te Otok veslača.

Plaže

Plave zastave – međunarodni standard za čiste, sigurne i dobro održavane plaže već se gotovo 10 godina vijore na jarunskim plažama.

Jezero JarunDobivanje ovog počasnog znaka znači da su plaže zadovoljile nimalo jednostavne kriterije, a sve u svrhu što većeg zadovoljstva svih nas koji obožavamo provoditi vrijeme na Jarunu.

Kvaliteta vode za kupanje na visokom je nivou, a vrijedni spasioci tijekom cijele kupališne sezone budnim okom paze na našu sigurnost.

Sadržaji

Gotovo je pa nemoguće u jednom danu otkriti sve bogate sadržaje koje Jarun čuva za nas. Uz odbojku, vaterpolo, rukomet, staze za rolanje te konjički i veslački klub, svaki će profesionalni sportaš, rekreativac i početnik naći nešto za sebe.

Ako pak više uživate u unošenju kalorija nego u njihovom sagorijevanju, na Jarunu ćete naći niz restorana i pizzerija, ali i kućica za roštilj u kojima možete iskazati svoje umijeće roštiljanja.

Preporučujem vam da na Jarunu svakako ostanete do kasnih večernjih sati jer jarunski noćni klubovi među najkvalitetnijima su u gradu. U Galleryju, Mansionu ili Aquariusu sigurno ćete se dobro zabaviti, a možda i upoznati nekog s kim ćete sljedeći dan posjetiti jarunski Otok ljubavi.