Ljepota današnjeg glavnog grada Hrvatske poznata je već stoljećima, a godine koje ovaj grad niže čine ga sve ljepšom i posjećenijom europskom destinacijom.

Atraktivnost novijeg dijela Zagreba, gdje je ruka modernih vremena učinila i izgradila svoje nitko ne osporava, no njegovi stariji dijelovi čine ga onim što je jest – grad s dušom.

Priča o gradu koji se smjestio pod obroncima Medvednice i uz obalu rijeke Save počela je prije više od 900 godina, a silne godine koje Zagreb nosi na svojim leđima bude prema njemu osjećaj (straho)poštovanja i divljenja.

No, ovaj grad nije umoran. Štoviše, svakodnevno obnavlja sjaj svojih starih, povijesnih ulica kojima svakodnevno prođu tisuće oduševljenih posjetitelja i stanovnika.

Stari dio Zagreba sastoji se od dva dijela – Kaptola, nekadašnjeg biskupskog grada i Gradeca, nekadašnjeg slobodnog kraljevskog grada.

U prošlosti su to bila dva naselja koja su se stoljećima sukobljavala i živjela odvojeno. Međusobni susjedski antagonizam u prošlost dovodio je do oštrih sukoba, pa čak i otvorenih ratova, čemu najbolje svjedoči ime mosta koji ih povezuje – Krvavi most.

Uspomena na ovaj most očuvana je do današnjih dana – danas je to kratki prolaz koji povezuje Tkalčićevu ulicu i ulicu Stjepana Radića.

Sukobljena naselja, uz druga okolna i njima podvrgnuta naselja, ujedinila su se 1850. godine, čime su stvoreni uvjeti za razvoj modernoga srednjoeuropskog grada.

Stanovnici Zagreba sada su ujedinjeni, a stari Gradec i Kaptol danas su atraktivne turističke lokacije. Kaptol je glavno crkveno sjedište kojim dominira prekrasna zagrebačka katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije. Sa svoja dva tornja, ova monumentalna neogotička građevina najviši je i jedan od najljepših zagrebačkih simbola.

Uz Katedralu se nalaze i zidine starog Kaptola, skriveni vrtovi i kurije koje privlače pažnju svih ljubitelja povijesti. Drugi dio staroga grada je Gradec, današnji Gornji grad, do kojeg se najlakše dođe preko glavne zagrebačke tržnice Dolac, koja je poznata po živopisnim crvenim šestinskim kišobranima, privlačnim mirisima i različitom cvijeću.

Zagreb-stari dio grada je srce naše metropole!Budući da je stoljećima bio slobodan kraljevski grad, i Gradec je imao svoje zidine, no od njih su danas sačuvana samo glasovita Kamenita vrata.

U prolazu vrata smještena je kapela sa slikom Majke Božje od Kamenitih vrata koja je neoštećena preživjela veliki požar 1731. godine.

Ona je ujedno i zaštitnica grada Zagreba. Nedaleko od Kamenitih vrata nalazi se i najstarija zagrebačka ljekarna iz 14. stoljeća te središte političkog života u Hrvata – Trg sv. Marka.

Na ovom poznatom trgu nalazi se istoimena crkva sv. Marka iz 13. Stoljeća, specifična po svom krovu na kojem su prikazani grbovi Trojedne kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije i grb grada Zagreba, Hrvatski sabor, Ustavni sud te Banski dvori.

No, raskoš predivnog starog grada ne završava na Trgu sv. Marka. Južno od njega smještena je Starogradska vijećnica te Muzej naivne umjetnost – prvi takve vrste u svijetu, dok se na obližnjem Katarininom trgu nalazi najljepša barokna crkva u gradu, crkva sv. Katarine te prva zagrebačka gimnazija iz 17. stoljeća.

Neizostavan dio glavnog grada je i glasoviti Grički top, koji već 100-tinjak godina svaki dan glasnim pucnjem označi podne te podsjeti sve stanovnike i posjetitelje Zagreba na borbenu zagrebačku prošlost. U podnožju kule Lotrščak, gdje se nalazi Grički top, nalazi se i Uspinjača – najkraća žičana željeznica na svijetu koja već gotovo 120 godina spaja Gornji i Donji grad.

Donji dio starog Zagreba jednako je bogat i zanimljiv kao Gornji grad. Raskošni i lijepo uređeni parkovi i vrtovi, hoteli, muzeji i građevine ovog dijela grada bezvremenski su motiv svih fotografa i slikara.

Zgrada Hrvatskog narodnog kazališta, poznati „Zdenac života“, muzej Mimara, kompleks trgova i parkova u središtu grada poznat pod imenom zagrebačka „Zelena potkova“, Umjetnički paviljon, Botanički vrt i luksuzni hotel Esplanade samo su neki od detalja bogatog starogradskog zagrebačkog mozaika.

Posjetite stari grad Zagreb i postanite i vi mali, ali značajni dio ovog veličanstvenog mozaika.