Bili ljubitelji moderne zabave, strastveni povjesničari ili pak nešto „između“ poput mene, u Zagrebu ćete zasigurno pronaći mjesto na kojem ćete moći u potpunosti uživati.

Svako godišnje doba donosi sa sobom nove i atraktivne vikend atrakcije u gradu pa tako u proljeće vikendom možete biciklirati ili gledati kino na otvorenom, u ljeto uživati na sunčanom Strossu, u jesen probavati različita vrhunska vina, a u zimu posjetiti popularni Advent u Zagrebu.

Budući da su dva dana vikenda u gradu poput Zagreba premalo, predlažem vam top 5 mjesta i aktivnosti kojima biste, neovisno o godišnjem dobu, trebali upotpuniti zagrebačku subotu i nedjelju.

1. Gornji grad

Gornji grad u Zagrebu pun je pogodak za sve njegove posjetitelje jer nudi mnogo toga. Mala povijesna uspinjača dovest će vas na mjesto s predivnim pogledom na cijeli grad, a mogućnosti svojih fotoaparata i priliku za fotografijom u Zagrebu možete iskoristiti na vidikovcu  kule Lotrščak –  povijesnom kulom grada Zagreba i „domom“ poznatog Gričkog topa koji svaki dan označi zagrebačko podne.

Uređenim Strossmayerovim šetalištem prošetat ćete puni divljenja, a ništa manje neće vas oduševiti ni crkva sv. Marka na Gornjem gradu.

U blizini se nalazi i Muzej prekinutih veza – putujuća izložba s konceptom propalih veza i njihovih „ruševina“. U šetnji Gornjim gradom neizostavna su i Kamenita vrata – dio povijesnog obrambenog sustava zagrebačkog Gradeca gdje se nalazi zavjetna kapelica sa slikom Majke Božje.

Od glavnog Trga bana Jelačića dijeli vas samo petominutno spuštanje stepenicama s Gornjeg grada, a kada se nađete tamo, nemojte propusti ni kratku šetnju do prelijepog zagrebačkog parka Zrinjevac.

vikend u zagrebu

2. Zagrebački muzeji

Uz već navedeni Muzej prekinutih veza, za sve muzejoljupce Zagreb nudi širok spektar mogućnosti za kulturno uzdizanje – od Hrvatskog povijesnog muzeja do Muzeja suvremene umjetnosti.

Svi ljubitelji sporta vikend mogu provesti pregledavajući ponudu Hrvatskog športskog muzeja ili Muzejsko-memorijalnog centra Dražena Petrovića, dok bi se „naivci“ mogli uputiti prema Hrvatskom muzeju naivne umjetnosti.

Hrvatski školski muzej, Lovački muzej, Muzej gljiva i Muzej automobila samo su neki od zanimljivih zagrebačkih muzeja koji vikendom stoje na raspolaganju svima zainteresiranim posjetiteljima.

3. Zagrebačka katedrala

Katedrale gradova najposjećenije su znamenitosti svih turista pa tako i onih koji dođu u Zagreb. Zagrebačka katedrala posvećena je Uznesenju Blažene Djevice Marije i majka je svih crkava u zagrebačkoj nadbiskupiji.

Ova najmonumentalnija hrvatska sakralna građevina izgrađena je u neogotičkom stilu, a na Kaptolskom trgu ispred nje nalazi se zlatni kip Blažene Djevice Marije s 4 anđela. Oni koji vikendom ne propuštaju obred svete mise mogu joj prisustvovati nedjeljom u zagrebačkoj katedrali u 7:00, 8:00, 9:00, 10:00, 11:30 i 18:00 sati.

4. Roštilj na otvorenom

Mnogi će se složiti da je opušteni subotnji ili nedjeljni roštilj kraj jezera najbolji mogući odmor nakon napornog tjedna, ali i za početak novog. Ljepše vrijeme izmami građene, ali i sve posjetitelje na Jarun ili Bundek – najbolja mjesta za pečenje roštilja ispod zagrebačkog neba.

Vikend druženje kraj jezera nezaboravno je iskustvo ne samo za one koji iskazuju svoje roštiljsko umijeće, nego i za djecu koja se do ručka, ali i nakon njega mogu zabaviti na mnoge načine. Kućice za roštilj besplatne su i stoje na raspolaganju svima, ali dozvoljeno je ponijeti i vlastiti roštilj te se smjestiti u za vas najugodniji dio parka.

Ako vam lijepo vrijeme dopusti, možete se osvježiti u vodama „zagrebačkih mora“ Jaruna i Bundeka, ali prije toga dajte sebi vremena da se ukusni ćevapčići i pljeskavice s roštilja slegnu.

5. Izlasci

Za većinu mladih, pojam vikend sinonim je za ludi noćni provod, a ako vas zanima kako izgleda vikend u Zagrebu u tom smislu, ovaj grad vas neće razočarati.

Nećete pogriješiti ako nakon subotnjeg roštilja do večeri ostanete na Jarunu, jer upravo tada on se pretvara u pravu oazu zabave i dobre glazbe.

Aquarius, Faces, Gallery i Roko popularni su klubovi u blizini Jaruna, a glazbeni ukus svakog posjetitelja bit će zadovoljen.

No, nije sve zabava sačuvana u jarunskoj jezgri – ona je itekako prisutna oko samog centra grada. Shamballa, Pepermint, Lemon bar, Sokol klub, History i Gjuro 2 samo su neka od popularnih mjesta za izlazak koja će vaš vikend u Zagrebu pretvoriti u pravu noćnu avanturu.

U koji god dio grada otišli, sigurno ćete naći nešto za sebe i ne brinite – unatoč tome što zagrebačkih klubova ima puno po cijelom gradu, prelijepih zagrebačkih djevojki i atraktivnih mladića ima dovoljno u svakom od njih. Ne razmišljajte puno – već sljedeću subotu dođite u Zagreb!

vikend u zagrebu