Mnogi tvrde kako je shopping najbolji lijek za depresiju. Ako je to zaista tako, Zagreb je idealan grad za liječenje ove moderne bolesti. Iako ih na području Zagreba ima mnogo, cjelodnevna gužva u trgovačkim centrima nije neobična pojava – svaki od njih sadrži mnoštvo trgovina i izloga od kojih je zaista teško odvojiti pogled.

U potrazi za željenom haljinom, hlačama ili nekom drugom kombinacijom, pomislim kako je previše trgovina koje imam na izbor točno je onoliko koliko mi treba. Trgovački centri mjesta su gdje sati najbrže prolaze pa me više ne iznenađuje kada me pri izlasku iz svjetlima obasjanih trgovina vani dočeka mrak. Teško je odrediti koji od njih ima najbolju ponudu pa vam savjetujem da ih sve i osobno posjetite.

Ako prolazite starim dijelom grada, najbolje ćete opustiti se uz shopping, film ili kavu u nekom od kafića zagrebačkog Centra Kaptol. Od Trga bana Jelačića udaljen je svega 10-ak minuta hoda, a u staru gradsku jezgru uklopljen je diskretno i uspješno.

Iako blizu samog centra grada, Kaptol centar je poput male mirne oaze okružen drvećem i zelenilom, a to je ono što ga čini meni najljepšim trgovačkim centrom u Zagrebu.

kaptol centar

Ako niste zainteresirani za shopping, mogli biste pogledati film u sklopu Kaptolovog Movieplex kina ili popiti kavu uz žuborenje fontana. U svakom slučaju, ovo mjesto više je od običnog shopping centra i svakako vrijedno vašeg posjeta.

U blizini Trga bana Jelačića, ali u nešto užurbanijoj okolini nalazi se Centar Cvjetni, kojeg također odlikuje jedinstvene arhitektura koji spaja zagrebačku tradiciju s modernim tekovinama.

Sama šetnja Centrom Cvjetni ugodna je koliko i boravak i ispijanje kavice ispred njega. Budući da je dio nove gradske špice, nemojte se iznenaditi ako shvatite da u nekoj od trgovina, u kabini pored vaše, nove „krpice“ isprobava i neka od poznatih osoba. Centar Cvjetni idealno je mjesto za shopping i/ili odmor uz kavu u samom srcu urbanog Zagreba.

Ništa manje ugodna atmosfera neće vas dočekati ni u novijem dijelu grada, u shopping centru Avenue Mall. Gotovo 4.000 kvadratnih metara ovog trgovačko-zabavnog centra u potpunosti je ispunjeno privlačnim izlozima i trgovinama te pozitivnom energijom i zvucima dobre glazbe.

Avenue Mall moj je prvi izbor za kvalitetan shopping od glave do pete. Osim što je do njega vrlo jednostavno doći (autobusnom linijom 221 sa Glavnog kolodvora ili tramvajskim linijama 6, 7 i 14), odlikuje se kvalitetnim brandovima, ali i pristupačnim cijenama, za razliku od Kaptol centra koji je više orijentiran na imućniju klijentelu. U Avenue Mallu možete pronaći sve što vam je potrebno – od odjeće i obuće, ukrasa za dom i kozmetike pa do svježih namirnica i drugih kućanskih potrepština. No, ovaj trgovački centar zanimljiv je i onda kada su sve trgovine zatvorene.

Cinestar koji je otvoren do sitnih sati provjeren je način za odmor nakon napornog dana i dostojna alternativa za izlazak. Ako još niste, svakako biste trebali provjeriti zašto ova kina „krasi“ 5 zvjezdica!

Iako ne „vrvi“ poznatim osoba i nema atraktivna i moderna kina, vjerujem da je Importanne centar za većinu Zagrepčana i dalje najdraži shopping centar. Nema mnogo katova kao noviji centri, ali zato vas svojim razgranatim hodnicima, poput pravog malog labirinta, navodi da u njemu provedete što više vremena.

Zbog toga što je uvijek dinamičan i topao, Importanne centar moja je omiljena zanimacija dok čekam tramvaj ili vlak. Čak i onda kada ne planiram ništa kupovati, obavezno prođem svim njegovim hodnicima kako bih provjerila što sve ima novo. Iako je naizgled uvijek isti, svakog dana pomalo se mijenja jer u njemu svakodnevno osvanu neke nove odjevne kombinacije koje zaustavljaju pogled. Ako ga već dugo niste posjetili, svakako to učinite – dobri, stari Importanne i dalje je na svom mjestu uz Glavni kolodvor.

U užem centru grada nalazi se i Branimir Centar, najpoznatiji po prvom Cinestaru te Importanne galerija, moderni spoj trgovačkog, ugostiteljskog i stambenog objekta kojeg vrijedi posjetiti.

Na širem području grada nalaze se City Centar one East i City Centar one West, Arena Centar, King Cross, Garden Mall i Westgate. Ako je istina da shopping popravlja raspoloženje, Zagreb ima veliki potencijal da sve svoje stanovnike i posjetitelje učini vrlo sretnima.

Ipak, savjetujem vam da ih ne posjetite sve isti dan – veliki izbor zahtijeva i velike količine novca, a minus na kartici mogao bi nepovoljno djelovati na vaše raspoloženje. Stoga, prije shoppinga postavite prioritete i odredite limit, a onda se, ako vam ostane koja kuna viška, nagradite kavom ili odlaskom u kino.