Zagreb je poznat kao „Beč u malom“, a ako je Advent u Beču jedan od najljepših u Europi, moglo bi se zaključiti da ni Zagreb u tome nimalo ne zaostaje.

Budući da sam posjetila i jedan i drugi, mogu potvrditi  da je Advent u Beču zaista je predivan, no Advent u Zagrebu sasvim je opravdano njegova velika „konkurencija“ za titulu najljepšeg u Europi.

Glavni „nedostatak“ Adventa u Beču njegova je velika površina. Da, zaista je lijepo šetati i gledati ionako predivan grad kako dodatno sjaji, no od toliko okićenih mjesta, trgova, sajmova i štandova s kuhanim vinom, više niste sigurni kojom ste ulicom prošli, jeste li nešto propustili ni jeste li jednom od njih prošli već više puta.

Zagrebački Advent po tom je pitanju mnogo jednostavniji i pregledniji, ali jednako veličanstven i bogat kao i onaj bečki.

Dva glavna „žarišta“ predbožićnog vremena u Zagrebu su Trg bana Jelačića i Zrinjevac. Bajkovito uređen Zrinjevac rijetko će koga ostaviti ravnodušnim jer već sami pogled na sve plave lampice, mali ukrašeni paviljon i prodajne kućice budi neku božićnu toplinu u srcu.

božić u zagrebu

Naravno, sve je još ljepše kada „svoje prste“ u cijeli ugođaj umiješa i snijeg, no to nije nužno da biste tamo snimili neke od najljepših fotografija. Prodajne kućice sa suvenirima i kuhanim vinom otvorene su svakog dana do 21 sat, a za što bolji ugođaj, svakog se dana Adventa u paviljonu održava različit božićni program.

Ništa manje ugodan ugođaj stvori se svake godine i na glavnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića. Manduševac se pretvori u veliki adventski vijenac kojeg svake nedjelje do Božića ukrasi jedna upaljena svijeća više, kod najpoznatijeg gradskog sata u punom sjaju zasja i visoko božićno drvce, a popularna Adventska kuća otvorena je za sve ljubitelje kuhanog vina i domaćih kobasica.

Svakog se dana tamo odvija bogat glazbeni i umjetnički program, a takvo raspoloženje nastavlja se sve dok najpoznatiji trg ne uvede svoje posjetitelje u novu, uspješnu godinu.

U Gajevoj i Bogovićevoj ulici u blizini Trga održavaju se tradicionalni božićni sajmovi puni licitarskih srca, medenjaka, šarenih ukrasa i nakita, a pozitivna atmosfera grada promovira se i u Tomićevoj ulici podno Uspinjače. Na Cvjetnom trgu zadržat će se svi ljubitelji klasične i jazz glazbe, ali i oni najmlađi, budući da je upravo ovaj trg dom Djeda Božićnjaka kada dođe u Zagreb.

Za zabavu i osmijeh djece svake se godine pobrine i veliki božićni tramvaj u kojem se vozi i Djed Božićnjak sa svojim vilenjacima. Ova ugodna vožnja uz druženje traje 20 – 45 minuta, a cijena karte je 25 kuna.

Žive jaslice ispred Katedrale neizostavan su dio Božića u Zagrebu. Scenografija prikazuje Isusovu rodnu štalicu i rodno mjesto Betlehem, a u predstavi sudjeluju Sveta obitelj, mudraci, pastiri i domaće životinje.

Likove utjelovljuju nekadašnji članovi zajednice Cenacolo, koji poručuju da su jaslice simbol i njihovog rođenja, jer su se u zajednici ponovno rodili. Ovo je jedno od najljepših zagrebačkih mjesta tijekom božićnog vremena, osobito za najmlađe koji uživaju u zanimljivim predstavama i u igri s domaćim životinjama.

božić u zagrebu