Iako mi se tijekom ljetnih dana čini da je Zagreb popuno pust i da su gotovo svi pobjegli u klimatizirane prostore ili lijepi nam Jadran, čim sunce malo zađe, grad podsjeti sve svoje građane i turiste zašto je dobro ostati tamo preko ljeta.

Ljeto na Strossu

Jedna od najprepoznatljivijih zagrebačkih ljetnih atrakcija popularno je Ljeto na Strossu. Romantično Strossmayerovo šetalište smješteno je podno same kule Lotrščak, a ljeti odiše duhom “pariških kvartova”.

Pomno odabranim glazbenim, neobičnim i zabavnim programima, čašicama izvrsnog vina ili kriglama piva teško odolijevaju svi Zagrepčani, ali i brojni posjetitelji grada. I ove će godine Ljeto na Strossu zadovoljiti različite glazbene ukuse, a tamo će se, uz prigodan glazbeni program i vatromet, proslaviti i 1/2 Nove godine.

Zagrebačke ljetne večeri

Zagrebačke ljetne večeri jedan od najstarijih i najpopularnijih ljetnih glazbenih festivala u Zagrebu, ali i u Hrvatskoj općenito. Čarobnu ljetnu atmosferu Gornjeg grada ove će godine između 27. lipnja i 14. srpnja upotpuniti atraktivan glazbeni program u organizaciji KDZ-a, a gradske pozornice ispunit će se plesnim i glazbenim ritmovima iz različitih krajeva svijeta.

Provjerite zašto Zagrebačke ljetne večeri već 33. godinu zaredom okupljaju veliki broj posjetitelja, i ne brinite – sva koncertna događanja usklađena su s utakmicama Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu.

zagrebačke ljetne večeri

Ljetno kino Gradec

Postoji li što bolje od gledanja kina na jednoj od najljepših zagrebačkih lokacija u toploj, ljetnoj večeri? Ako ne znate odgovor na postavljeno pitanje, potražite ga ove godine na Gradecu.

Sve što trebate učiniti je ponijeti mekanu dekicu ili udobnu sjedalicu, uhvatiti voljenu osobu, najboljeg prijatelja ili prijateljicu za ruku i uputiti se prema starom Gradecu. Ulaz, gledanje filmova i stvaranje prelijepih uspomena u ljetnom Zagrebu za sve je posjetitelje potpuno besplatno.

Fantastic Zagreb Film Festival

Fantastic Zagreb Film Festival jedini je festival fantastičnog filma u cijelog regiji, a već 4. godinu zaredom na svojim lokacijama okuplja sve vjerne ljubitelje fantastike. Znanstvena fantastika, horori i trileri privlače znatiželjne oči svih neustrašivih domaćih, ali i stranih posjetitelja.

Nimalo ne iznenađuje činjenica da je jedna od lokacija održavanja festivala pozornica ljetnog kina Tuškanac – kina „zavučenog“ u šumicu koja pruža savršenu atmosferu za ovakvu vrstu filmova. Za one koji se ne žele prepustiti strahu od šuštanja listova i granja, Cinestar kino u Branimir Centru bit će bolji izbor. No, za koju god se lokaciju odlučili, jedno je sigurno – zabava, uzbuđenje, pozitivan strah i fantastična atmosfera zajamčeni su.

Histrionsko ljeto na Opatovini

Za sve one koji od glazbe na Strossu ili filmova na Gradecu ipak više vole kazalište, Zagreb je pripremio Histrionsko ljeto – jedno od najprepoznatljivijih zagrebačkih ljetnih manifestacija.

Svakog ljeta na gornjogradskoj Opatovini glumačka skupina „Histrion“ podučava svoju publiku o hrvatskoj, ali i svjetskoj kulturi, piscima, slikarima, glazbenicima, povijesti, prilikama i jeziku.

Kroz godine uspješnog rada i okupljanja vjerne publike, stvorio se i pojam „histrionizacija“ kao sinonim za pučki teatar začinjen satirom, zabavom i posebnom poetikom smijeha kao narodnog lijeka za sve bolesti i rane što ih nosi svakodnevica. Dakle, odvojite jedno predvečerje/večer za sebe, posjetite Opatovinu i „ubrizgajte“ u sebe dozu najboljeg lijeka – smijeha!

Histrionsko ljeto na Opatovini