Mnogi će se složiti s tvrdnjom da je Zagreb najljepši u proljeće. Nakon ćudljive veljače, ožujak i travanj unose u grad više sunca, a sunce donosi dobro raspoloženje i više osmijeha koji se razmijene na ulicama.

Drveće se okiti nijansama bijele i ružičaste, a sve negativnosti koje su se tijekom zime nakupljale u ljudima polako iščeznu. U prilog tome ide i blagdanski, uskršnji ugođaj koji se u to doba godine posebno osjeća u gradu, njegovim parkovima, ulicama i izlozima trgovačkih centara, ali u unutar samih njegovih stanovnika i posjetitelja.

Djecu u to vrijeme najviše vesele proljetni praznici jer bez školskih obaveza mogu bezbrižno uživati parkovima ili vlastitim dvorištima, ali i odrasli, koji tijekom Velikoga tjedna užurbano prolaze gradom, mogu osjetiti dio zagrebačke uskršnje euforije. No nakon tog razigranog i užurbanog tjedna, obitelj okupi najveći kršćanski blagdan – Uskrs.

uskrs u zagrebu

Kako i priliči jednom velikom gradu, i Zagreb svečano i simbolično dočeka Uskrs. Cvjetnica, nedjelja prije Uskrsa, Zagreb „prekrije“ maslinovim grančicama, predstavljajući tako početak Velikoga tjedna.

Pilići, pisanice, zečići i košarice svih oblika i veličina ukrase gradske ulice, tržnice i izloge, a velike pisanice kakve se u to vrijeme mogu naći ispred katedrale, Markove crkve, u parku Zrinjevac i drugim važnijim mjestima u gradu posebna su atrakcija za sve mališane, ali i odrasle.

Veliki tjedan u Zagrebu obilježavaju i različite radionice i predstave, proljetni sajmovi i folklorne večeri.

Bogata turistička ponuda grada Zagreba oživi blagdanski duh u svakom posjetitelju. Na Uskrsni ponedjeljak tradicionalno se održavaju folklorne večeri, a uživati se može u pjesmama i plesu iz svih krajeva Hrvatske.

Osim toga, održavaju se i prigodne izložbe uskrsnih pisanica gdje svako može pokazati svoje umijeće preciznog iscrtavanja voskom ili drugog načina ukrašavanja. Tri velike pisanice postavljaju se na Kaptolu ispred katedrale, a njima se svake godine najviše razvesele oni najmlađi.

No, ono što ih najviše veseli u uskršnje vrijeme nedvojbeno je zabavni program koji se tradicionalno održava u Zoološkom vrtu grada Zagreba.

Pisanice izrađene od kaširanog papira napunjene hranom pravi su blagdanski doručak za sve „stanare“ ZOO-a, a ovaj događaj podjednako razveseli djecu i roditelje, ali i životinje. Afrički lavovi, majmuni, medvjedi i risovi samo su neke od zahvalnih životinja, i iako vam to ne mogu reći, sigurno su sretni da se i njih netko sjeti u blagdansko vrijeme.

Dakle, primite članove svoje obitelji za ruku i uputite se prema Zagrebu, preuzmite neke ideje za ukrašavanje pisanice, poslušajte tradicionalne pjesme, uživajte u folklornim plesovima i provedite Uskrs u ovom blagdanskom gradu.