Sintagma „kafići u Zagrebu“ apstraktna je koliko i „zvijezde na nebu“ – ima ih bezbrojno mnogo, svi su slični i nalaze se gotovo na svakom uglu.

No, kao i zvijezde, i zagrebačke kafiće potrebno je pogledati malo bolje i u silnom crnilu uočiti one koji sjaje malo intenzivnije, koji su „manje isti“ od ostalih. Ispod velikog i plavog zagrebačkog dijela neba, postoji nekoliko kafića koje bih ocijenila vrijednošću ne jedne, nego 5 sjajnih zvjezdica.

1. „Cafe U dvorištu“

Prvi među njima nedvojbeno je „Cafe U dvorištu“. Budući da nije nametljivo izreklamiran na svakom stupu ulične rasvjete, ovo je mjesto za mene vrijedno otkriće. Kada odrastete u manjoj sredini, dolazak i život u Zagrebu iznjedri mnoge prednosti, ali i nedostatke. No, sve ono što mi u velikom gradu poput Zagreba nedostaje, tamo se može pronaći.

Glazba je uvijek ugodna, dovoljno glasna da ju možete čuti i u njoj uživati, ali dovoljno tiha da bez ikakvih problema možete razumjeti što vam je prijatelj za stolom šapnuo na uho. Vanjska terasa obična je i jednostavna na toliko poseban način da biste „U dvorištu“ poželjeli ostati cijeli dan, a i unutrašnjost kafića maštovito je i skladno uređena do posljednjeg milimetra kvadratnog.

kafić u dvorištu

No, svi znamo da vanjski izgled nije jedino što se gleda. Prepoznatljivu dušu ovog mjesta čini posebna kava, dovezena čak iz Etiopije, kako bi bila poslužena na vašem malom stoliću „U dvorištu“ i natjerala vaše okusne pupoljke da procvjetaju!

Na istom mjestu možete zadovoljiti i svoje potrebe za umjetnošću, kulturom i glazbom, jer ovaj kafić više je od običnog kafića. Jazz koncerti, večeri poezije, raznorazne slušaonice i tome slično, odlične su metode za bijeg od stresa, i to čak u samom centru Zagreba.

Lajkate ih na Facebooku i budite u tijeku sa svim budućim eventima, ili još bolje – otiđite u Žerjavićevu 7/2, popijte kavu i kod simpatičnih vlasnika Matije i Hannah iz prve ruke saznajte kakve novotarije pripremaju u svom malom dvorištu koje je dovoljno veliko za sve ljude željne dobrog odmora i kave.

2. K&K

Iako kažu da je stres bolest suvremenog društva za koju nema učinkovitog lijeka, smatram da nema toga što dobra kava i knjiga ne mogu riješiti. Još kad bi se na trenutak „riješili“ i ovog suvremenog društva, svi stresori bili bi uspješno uništeni. Iako to u stvarnosti nije moguće, netipični kafić „Knjiga&kava“ (K&K) u Jurišićevoj ulici na dobrom je putu da vam u tome bar donekle olakša.

Interijer kao da je usnuo u prošlosti, daleko od ovog modernog kiča i glamura, ugodno je zamračen, ali i dovoljno osvijetljen da biste satima mogli uživati čitajući knjige. Uz kavicu, naravno.

Ono zbog čega se volim vraćati na ovom mjesto nešto je prisno i toplo što zrači iz čitavog prostora. No, nije sve „zapelo“ u povijesti. Uz kavu, ponuđen je i veliki izbor dnevnih novina, tako da se istovremeno možete informirati i o svim novostima sadašnjeg vremena. Dakle, sljedeći put kada posjetite moderni McDonalds u Jurišićevoj, obavezno posjetite ovo malo simpatično mjesto koje je od njega udaljeno svega dva metra.

3. History caffe club

History caffe club nepogrješiv je izbor za sve one neodlučne koji bi htjeli popiti dobru kavu, ali ne mogu se odlučiti gdje. Iako se diskretno uklapa u jezgru starog dijela grada, ovaj kafić (osim velikog natpisa „History“) ima „ono nešto“ što ga vizualno i kvalitetno razlikuje od svih drugih kafića nanizanih u atraktivnoj Tkalčićevoj ulici.

Budući da su mi zanimljiva sva mjesta koja kroz svoj interijer oživljavaju dijelove prošlosti, ni History nije iznimka. U unutrašnjosti kafića skladno „žive“ stara i moderna vremena, a detalji poput satova, slika i rasvjete čine ugodnu atmosferu za posjetitelje svih dobnih uzrasta. Ako se tamo zadržite do večernjih sati, nećete pogriješiti – dobar provod i tad je zajamčen.

U ponudi različitih tematskih večeri i partyja, svatko može pronaći ono što mu najbolje odgovara. Ako još niste, svakako biste trebali provjeriti zašto je History, prema mišljenju mnogih Zagrepčana, ali i turista, najbolje mjesto za izlazak u gradu.

4. Kava „na špici“

Jednom prilikom, prijatelj iz Zagreba rekao mi je: „Ako nisi popila kavu na zagrebačkoj špici, to je kao da nisi ni bila u Zagrebu“. Iako ovakva bučna mjesta u samom centru grada nisu moj prvi izbor, moram priznati da i popularna „kava na špici“ ima neke svoje neobjašnjive čari.

Kava na špici

Kada oko sebe čujete mnoštvo pojedinaca koji prolaze, pričaju i smiju se, u zraku se stvara jedna dinamična i živa atmosfera, sasvim ugodna za ispijanje vlastite šalice kave.

Unatoč krizi, špica na zagrebačkom Cvjetnom trgu uvijek je puna i kolektivno vesela, što ovo mjesto čini idealnim za bijeg od svakidašnjih problema. Naposljetku, kažu da je špica ogledalo cijelog grada pa ako želite „osjetiti“ Zagreb, nipošto nemojte zaobići ovo mjesto.

5. Kafići na Jarunu i Bundeku

Jarun i Bundek prelijepa su zagrebačka jezera koja nude mnogo toga – od kupanja, sunčanja i rekreiranja do uživanja u dubokom i ugodnom hladu.

Kafići uz Jarun i Bundek u sunčanim danima omiljeno su okupljalište većine Zagrepčana. Pogled na jezero i kavica u rukama savršena su kombinacija u svako doba dana, osobito za vrijeme onih toplih proljetnih i ljetnih mjeseci.

Teško je poimence izdvojiti bilo koji od njih jer svi s pogledom na jezero pun su pogodak i zaista ne možete pogriješiti. Topli dani već su došli, a sezona ispijanja kave na otvorenom počela – pravo je vrijeme da izdvojite jedno poslijepodne za odlazak na Bundek ili Jarun i napunite svoje, kroz zimu istrošene, baterije.