Grad Zagreb nudi široku paletu mogućnosti za zabavu, obrazovanje i kulturno uzdizanje – kako za odrasle, tako i za djecu. Ako imate klince ili se i sami tako osjećate, trebali biste znati koja ćete mjesta u gradu staviti na svoju „must visit“ listu.

1.    Zoološki park

Za većinu djece, zagrebački zoološki park najdraže je mjesto u gradu. Simpatične i neobične vrste životinja iz svih dijelova svijeta, a osobito njihovi mladunci, djeci su prava atrakcija i otkriće u koje upiru svojim prstićima. Ulaznica je za sve mališane do 7 godina besplatna, za djecu između 7 i 14 godina 20 kuna, a za odrasle 30 kuna.

zološki vrt

2.    Parkovi

Parkovi Jarun i Bundek vjerojatno su najdraža mjesta za provođenje vikenda – neovisno o tome koliko imate godina. I dok oni odrasli obično odmaraju, sunčaju se, kupaju ili peku roštilj, djeca na umu imaju samo jedno – igru! Šljunak, trava, staze za vožnju malim biciklićima ili rolama, ljuljačke i klackalice sve su ono što je djeci potrebno za zabavu, a može se naći na jednom mjestu. Priuštite svom djetetu zdravu rekreaciju u društvu s vršnjacima.

3.    Kino

Iz osobnog iskustva znam da djeca godinama pamte zabavne filmove koje su pogledali s roditeljima u kinu. Pratite što je novo u svijetu filma, što je od tog prilagođeno uzrastu vašeg djeteta, primite ga za ruku i odvedite u kino. Ponuda kina u Zagrebu zaista je široka, a i izbor novih i popularnih crtanih filmova sve je veći. Cinestar i IMAX zbog vrhunske su kvalitete posebno popularni, no kvaliteta slike djeci je ipak manje važna – ono čega će se sjećati obiteljski je odlazak u kino.

4.    Centar mladih Ribnjak

Vjerojatno ne postoji osoba koja već nije čula za Klince s Ribnjaka – zbor koji okuplja djecu od 4 do 12 godina i na tradicionalno visokom stupnju ostvaruje glazbeni program njegujući dječju glazbenu i scensku kreativnost te popularizira glazbenu umjetnost. Aktivnosti i programi Centra prilagođeni su različitim dobnim skupinama djece, a kreativne radionice, igra, pjesma i ples povoljno će utjecati na razvoj vašeg djeteta.

5.    Noć knjige

Noć knjige, koja se već 3. godinu zaredom održava u Zagrebu, od ove je godine u svoj bogati i zanimljivi program uključila i one najmlađe. Prvi puta u manifestaciju uključili su se i vrtići, a zahvaljujući njihovom sudjelovanju, matineja Noći muzeja bogatija je programima koji nastoje ukazati na važnost čitanja i druženja s knjigom od najranije dobi.

noć knjiga

6.    Kazališta

Za odlazak u kazalište nikada nije prerano, a popularna zagrebačka kazališta za djecu pobrinut će se da ovakve ustanove vaši klinci zavole od malih nogu. Žar ptica, Mala scena, Zagrebačko kazalište lutaka i Kazalište Trešnja među najpopularnijim su dječjim kazalištima u gradu, a zanimljive, šaljive i poučne predstave gotovo se svakog dana prikazuju zainteresiranim mladim ljubiteljima kazališta.

7.    Muzeji

Kao ni za kazališta, ni za muzeje nikada nije prerano. Iako većina odraslih smatra kako djeca na takvim mjestima ne mogu vidjeti ništa što bi im privuklo pozornost, muzeji mogu biti itekako zanimljivi. Naravno, važno je izabrati one muzeje koji ne zahtijevaju veću razinu znanja ili smisla za umjetnost, poput Muzeja za suvremenu umjetnost. No, Arheološki muzej, Muzej grada Zagreba, Hrvatski povijesni muzej ili Hrvatski školski muzej mogli bi zainteresirati vaše klince jer ono što se u njima izlaže razumljivo je malim znatiželjnim istraživačima.

8.    Dječje knjižnice

Važno je upoznati djecu s vrijednostima koje u sebi nose knjige. Odjel za djecu i mlade u Gradskoj knjižnici, Dječja knjižnica Marina Držića i Dječja knjižnica Augusta Cesarca neke su od knjižnica namijenjene djeci predškolske i školske dobi kojima je cilj razviti ljubav prema knjigama i potrebu za čitanjem.

9.    Zagrebačka zvjezdarnica

Zvijezde nikada ne prestaju biti zanimljive – kako odraslima, tako i djeci. „Nebo na dlanu“ moguće je vidjeti s Popovog tornja, stare gornjogradske utvrde u samom središtu Zagreba. Već više od jednog stoljeće tamo se nalazi zvjezdarnica koja se uzdiže visoko nad gradom, njezin teleskop iznad je zagađenih slojeva atmosfere, a pogled na nebo savršeno je čist. Ovo zanimljivo iskustvo potpuno je besplatno, a zvjezdarnica se za posjetitelje otvara u večernjim satima.

10.    Karting Arena Zagreb

Sva djeca po svoju dozu adrenalina u potpuno sigurnim uvjetima mogu doći u Karting Arenu Zagreb. Dolaskom u prvi indoor kartodrom u Hrvatskoj i jedan od najvećih u ovom dijelu Europe, dočekat će Vas ljubazno osoblje kartodroma. Prvi je korak registracija nakon koje dijete dobiva svoju Drivers Licence iskaznicu na koju se bilježe svi rezultati vožnje,a nakon prijave slijedi priprema za vožnju i oblačenje zaštitne opreme. Službeno osoblje objasniti će djetetu pravila staze i dati vam savjete za vožnju, a nakon vožnje dobit ćete i ispis rezultata. U svakom ćete se slučaju i vi i vaši mališani zabaviti i provesti dan za pamćenje.