Većina nas zimu isprati s ponekim kilogramom viška i osjećajem zimskog umora i blagdanske lijenosti. No, nasreću, već sljedeće godišnje doba u Zagrebu obilježeno je znakom kretanja, šetnje i uživanja na otvorenom. Drveće u parkovima ponovno oživi, a prašnjavi biciklići ponovno zablistaju na proljetnim zagrebačkim stazama.

Za sve ljubitelje limenih ljubimaca na dva kotača, biciklijada je prva i prava prilika za razgibavanje mišića. Nije važno je li bicikl moderan ili star – glavno da je da njemu možete biciklirati i uživati satima. Svakog se proljeća na stranici www.biciklijade.com nalaze upute i planirane rute, a na vama je samo da se odazovete na poziv, dobro se zabavite i potrošite suviše kalorije koje „vučete“ od zime.

U dobrom se društvu i kilometri „tope“ brže nego inače pa vas duljine planiranih ruta ne bi trebale previše uplašiti.

Ako  pak više preferirate one limene ljubimce s dva kotača više, drive-in kino u Zagrebu pun je pogodak. Svi filmski romantičari koji bi u američkom stilu 50-ih htjeli pogledati film ispod zvjezdanog neba, ali iz udobnosti svog auta, okupe se svakoga proljeća na poligonu Kockica u zagrebačkom Cvjetnom naselju.

Filmovi se projiciraju na Airscreen filmskom platnu dijagonale 12 metara, a auditivni doživljaj priče omogućuje frekvencija na radioprijemnicima unutar automobila.

No, dobra zabava uz odličan film na otvorenom nije namijenjena samo onim filmoljupcima s automobilom. Screen on the green inovativan je projekt koji je u Zagrebu po prvi puta spojio domaću i svjetsku kinematografiju na atraktivnim zelenim lokacijama u gradu.

Ovaj projekt pravo je osvježenje u kulturno-zabavnoj ponudi grada, a glavni mu je cilj posjetiteljima pružiti jedinstven doživljaj kina pod zvijezdama. Budući da se ulaznice ne naplaćuju, u ovom se filmskom raju može uživati potpuno besplatno.

proljeće u zagrebu

Odlična ponuda grada Zagreba za sve ljubitelje zelenila ne završava s filmovima u prirodi. Florart atraktivno je zagrebačko hortikulturno događanje koje se već tradicionalno održava na Bundeku.

U tom kratkom proljetnom razdoblju, ovo mjesto, zahvaljujući međunarodnoj vrtnoj izložbi, postane najljepša cvjetna oaza u kojoj svake godine uživaju tisuće „cvjetoljubaca“.

Na površini većoj od 30 hektara na otvorenom te 2000 četvornih metara zatvorenog prostora, svoje cvjetne aranžmane i umjetničke kreacije predstavljaju izlagači iz različitih dijelova svijeta.

Ako se u proljeće nađete u Zagrebu, nipošto nemojte propustiti ni popularnu Noć knjige koja se ovdje održava već 3. godinu zaredom. Noć knjiga poznata je i dobro posjećena u 158 gradova i mjesta diljem Hrvatske, ali najveći dio programa održava se u Zagrebu.

Na bogatom „knjiškom meniju“ naći će se kreativne radionice, kvizovi, nagradne igre, dramske izvedbe, glazbene slušaonice, popularni „bookcrossing“, druženja s autorima i slasni zalogaji za ozbiljnije književne sladokusce.

Na koju god se stranu okrenuli, u proljetnom Zagrebu pronaći ćete nešto zanimljivo i predivno. Već i sama šetnja procvalim Botaničkim vrtom ili Zrinjevcem poslužit će kao pozivnica za posjet Zagrebu i sljedećeg proljeća. Sigurna sam da ju nećete odbiti.

proljeće u zagrebu