Svaki turist koji posjeti Hrvatsku i Zagreb će reći da je na ovim prostorima hrana uistinu odlična. Bez obzira da li preferirate meso, ribu, roštilj, domaću hrvatsku kuhinju, pizzu i ostale talijanske specijalitete, ili pak neke druge inozemne kuhinje poput japanske, kineske, itd., u Zagrebu definitivno možete naći odlične restorane za svačije nepce.

Popularnu domaću kuhinju zagreba i sjeverozapadne Hrvatske možete probati u nekom od brojnih domaćih zagrebačkih restorana, kao što su: Baltazar, Okrugljak, Šestinski lagvić, Stari fijaker 900, Stari puntijar, Tač, Pri Zvoncu, itd.

zagrebačka jelaSamo neki od tipičnih tradicionalnih jela zagrebačke i sjeverozapadne kuhinje su neizostavni štrukli, pileća ili govedska juha s domaćim rezancima ili noklicama, juha od paradajza (rajčice), ajngemahtec (varivo s graškom i noklicama), varivo s porilukom s faširancima ili kobasicama, varivo s grahom i buncekom ili kobasicom, vinski gulaš, špek fileki, purica s mlincima, sušeni buncek s kiselim zeljem, zagrebački odrezak s pečenim krumpirom ili rizi-bizijem, svinjski lungić, sarma, punjena paprika, krpice sa zeljem, krvavice i pečenice s restanim krumpirom i zeljem,  govedina s hrenom, kotlovina, goveđa pisanica, itd.

Popularni deserti zagrebačke kuhinje su kremšnite, zagrebačka torta, razne ukusne i bogate savijače i pite nadjevene makom, orasima, svježim kravljim sirom, rogačem, jabukama, trešnjama ili višnjama, šljivama itd.

Omiljene štrukle se mogu jesti i kao predjelo i kao dodatak u juhama, ali i kao desert. Također se na desertnom tanjuriću rado nađu i slani deserti poput bučnice ili savijače sa slanim sirom.

Ukoliko vas zanima više o zagrebačkoj kuhinji, navedeno možete pronaći u članku Gastronomija Zagreba.

Ukoliko ste obožavatelj dalmatinske kuhinje, ponuda restorana je također izvrsna. Tako u ovim mediteranskim i ribljim specijalitetima možete uživati u restoranima poput: Didov san, Bota Šare, As, Zlatna školjka, Ribice i tri točkice, Marenda, Primošten te Mašklin i Lata.

U Hrvatskoj je dosta obožavatelja talijanske kuhinje i osobito pizza i tjestenine te takvu vrstu hrane možete pronaći u restoranima: Carpaccio, Il secondo, Paesano, Piccolo mondo, Stefano, Trattoria Fellini, Boban, Nokturno, Leonardo, Kapuciner.

Ukoliko Vam se baš jede pizza, odlične su u slijedećim restoranima: Fianona, Paesano, Luca’s, Maslina, Chateau des Jardins, Duksa, Spizza, Karijola 1 & 2.

restoran zagrebPopularne su i ostale internacionalne kuhinje poput meksičke (Karaka, Mex Cantina, Phoenix, Caramba, Rancheros), kineske (Asia na Zrinjevcu, Wok & Roll u Arena trgovačkom centru, Maksimirski zmaj, Tian Tian) i japanske (Takenoko 1 & 2, Red Dot, Wok & Roll u Areni), u kojoj obično uživaju oni malo „dubljeg“ džepa, dok su prve dvije dostupne široj populaciji.

Najčešći su ipak restorani koji su spoj mediteranske i srednjoeuropske kuhinje, a nerijetko kombiniraju i s primjesama azijske, poput slijedećih restorana: Dubravkin put, Zinfandel, Balon, Prasac, Apetit City, Bistro Apetit, Mano i Mano 2, Mali bar, Vinodol, Lari i penati, Trilogija, Tip top, Bistro Karlo, Le bistro, Gallo, Bon appetit, Klub književnika, Bocca Marai, Pod mirnim krovovima te bistro Pauza. Naravno da se oni dosta međusobno razlikuju – osim po ponudi – i po cijenama hrane i pića.

Iznimno popularni okusi kod Hrvata su okusi:

– hamburgera i odličan hamburger možete pronaći u restoranu Rougemarin

– zatim roštilja, u kojemu možete uživati u restoranima Stari kotač, Batak grill (bivši Golf&Country Club na golf terenima u Laništu (Blato)) ili pak Tvornici pljeskavica Kosta

– te janjetine ili teletine ispod peke, za koju je poznat Zeledvor.

Ako imate potrebe za odlaskom u neki trgovački centar kako biste obavili potrebnu kupovinu, odličan izbor raznovrsnih kuhinja možete pronaći u Arena trgovačkom centru gdje su na jednom mjestu smješteni uistinu raznoliki okusi za prihvatljivu cijenu. Bilo da tražite hrvatsku, talijansku, azijsku ili istočnjačku kuhinju, zasigurno ćete naći nešto za sebe.

Za koju god vrstu hrane, kuhinje ili pak dijela Grada se odlučili, uvjereni smo da ćete otići iz restorana s osmijehom na licu!