Iako već godinama živim u Zagrebu, još nisam upoznala sve njegove čari. Razlog tome često je nedostatak vremena, ali i lice grada koje se uvijek čini isto, ali kada pogledate godinama unazad, shvatite koliko su se stvari promijenile, koliko se novih stvari pojavilo, a koliko je njih nestalo u vremenu koje je neprimjetno prošlo.

Ljepotu glavnog grada Hrvatske nije potrebno samo vidjeti, nego i osjetiti i u njoj uživati, i upravo zbog toga malo ljudi, čak i njegovih stanovnika, slabo poznaje sam grad – jer nema vremena u njemu uživati.

No, ako na raspolaganju imate barem 3 dana koje ćete posvetiti samo Zagrebu, uvjeravam vas da će vas ovaj grad nagraditi zbog vaše pažnje.

Ako planirate trodnevni posjet Zagrebu i htjeli biste puno toga vidjeti, a ne znate otkud početi, savjetujem vam optimalan način da upoznate sva lica i ljepote grada.

Ono što bi se trebalo naći na vašoj check-listi uključuje šetnju, vožnju tramvajem, kulturno uzdizanje, ukusu hranu, najbolju kavu, najslađe slastice, fotografiranje, odmor, uživanje, mnogo razgledavanja, sreće i smijeha. Pa, krenimo!

Ako na raspolaganju imate puna tri dana, savjetujem vam da cijeli prvi dan provedete u starom dijelu grada te da dan maksimalno iskoristite od jutra do sitnih večernjih sati.

Zagreb u tri dana – pogledajte što ne smijete propustiti!

Prvo, dan započnite najboljom kavom u Zagrebu u nekom od najboljih zagrebačkih kafića. Moja preporuka bila Kim’s coffee u Petrovoj ulici. Ovo ugodno mjesto uređeno je kao topli dnevni boravak pa će vam dan na udobnoj fotelji s kavom u ruci i ukusnim croissantom za doručak zasigurno početi dobro.

Nakon fine kave i laganom doručka, uputite se prema Trgu bana Josipa Jelačića – ključnoj točki vašeg prvog dana u Zagrebu. Trg i njegova okolica koju možete prijeći pješice nude mnogo toga – od znamenitosti do različitih modnih trgovina.

Pritom, naravno, iz ruku nemojte ispuštati fotoaparat jer će prilika i motiva za fotografiranje biti jako mnogo. Kip bana Josipa Jelačića na konju i Manduševac prvo je što bi trebalo zaokupiti vašu pažnju na Trgu. Potom se uputite prema zagrebačkoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice – najmonumentalnijoj hrvatskoj sakralnoj građevini izgrađenoj u neogotičkom stilu.

U blizini katedrale, duž ulice Kaptol nalaze se zanimljive kaptolske kurije od kojih svaka ima svoju povijest i specifičnost.
Neizostavan mali, ali značajan dio posjeta Zagrebu čini zagrebačka uspinjača –najstarije prijevozno sredstvo organiziranoga javnog prijevoza putnika u Zagrebu s najkraćom željeznicom na svijetu.

Ona će vas odvesti na Gornji grad u kojem se povijest gotovo pa osjeća u zraku. Kula Lotrščak i Grčki top, Strossmayerovo šetalište, kip Matoša na klupi, crkva sv. Marka, Banski dvori i zgrada Ustavnog suda Republike Hrvatske samo su od nekih znamenitosti i prepoznatljivih simbola Zagreba na koje ćete naići šetajući Gornjim gradom.

Ako ste u mogućnosti, svakako se raspitajte i o tome što u to vrijeme nudi galerija Klovićevi dvori koja priređuje izložbe najslavnije svjetske baštine, hrvatske povijesti umjetnosti te suvremene umjetnosti. Ako nakon silnog pješačenja i razgledavanja ogladnite, ukusan ručak možete pojesti u gornjogradskom restoranu Didov san.

Zagreb u tri dana – pogledajte što ne smijete propustiti!

Nakon finog ručka, poslijepodne možete upotpuniti shoppingom u Kaptol centru, koji je od glavnog trga udaljen svega 10-ak minuta hoda, ili u Centru Cvjetni na Cvjetnom trgu.

U svakom slučaju, izbor trgovina je velik i sigurno ćete za sebe pronaći i više od onoga što tražite. Točka na „i“ vašeg prvog dana u Zagrebu neka bude neko od raskošnih, humorističnih, dječjih ili satiričkih zagrebačkih kazališta.

Kazalište Gavella, Kerempuh, Komedija, Mala scena, Hrvatsko narodno kazalište, Hrvatsko kazalište mladih… – izbor jer zaista velik, na vama je samo da odlučite u kakvom tonu želite završiti dan.

Drugi dan u Zagrebu mogli biste provesti u razgledavanju, rekreiranju i zabavi u novijem dijelu grada. Iako manje bogat znamenitostima u odnosu na stari dio, Novi Zagreb ima svoje potpuno drugačije, ali jednako zanimljive čari. Za rekreaciju, ali i za odmor mogli biste odabrati šetališta i plaže zagrebačkih jezera Bundek i Jarun.

Zagreb u tri dana – pogledajte što ne smijete propustiti!

Budući da su prepuni različitih sadržaja, na tim mjestima u Zagrebu svatko može pronaći nešto za sebe. Plivanje, trčanje, rolanje, izležavanje na šljunku, fotografiranje, roštilj… Sve što vam padne na pamet, Jarun i Bundek to imaju.

U novijem dijelu grada nalazi se i mnogo velikih shopping centara od kojih su najpoznatiji Avenue mall i Arena Centar u blizini sportske dvorane Arena Zagreb, koji prilikom razgledavanja Novog Zagreba nikako ne biste trebali izostaviti.

Usto, večer za pamćenje zajamčena je u ovom dijelu grada zahvaljujući različitim noćnim klubovima za sve zahtjevne i manje zahtjevne glazbene ukuse.

Nakon dana u starijem i dana u novijem dijelu grada, ono što vam za treći dan preostaje je cjeloviti Zagreb s visine, odnosno sa Sljemena – vrha planine Medvednice. Šteta bi bilo posjetiti Zagreb i pritom ne odvojiti jedan dan za izlet na jedno od najdražih izletišta Zagrepčana. Sljeme predstavlja idealno odredište za aktivan odmor, poslovne susrete ili opuštanje, a svojom ljepotom oduševljava posjetitelje u svako godišnje doba, a do njega se može doći cestom ili pješke, planinareći.

Zagreb u tri dana – pogledajte što ne smijete propustiti!Na koji se god način odlučili, nećete požaliti, a odmor i fin planinarski obrok možete dobiti u bilo kojem od mnogih planinarskih domova na Medvednici.

Iako bi za sve zanimljivosti bile potrebne godine i godine boravka u Zagrebu, veliki dio grada iz gotovo svih perspektiva može se vidjeti i u 3 dana. Stoga, ako imate kratak godišnji odmor ili malo slobodnog vremena na raspolaganju, nemojte od odustati od posjeta ovom gradu – svojim atrakcijama može vas zadiviti i u samo tri dana.