U povijesti grada Zagreba postoji legenda koja kaže da će se osoba koja popije vode iz Mandinog zdenca (poznati „Manduševac“ na glavnom zagrebačkom trgu) uvijek vraćati u ovaj grad.

No, iz osobnog iskustva mogu potvrditi kako ovo nije nužno – dovoljno je proći njegovim ulicama, osjetiti hlad njegovih starih zgrada ili sunce na nekoj od prelijepih zagrebačkih šetnica kako biste se poželjeli ponovno vratiti u Zagreb. Zahvaljujući svojoj ljepoti i kulturnom bogatstvu, ovaj grad teško ostaje samo usputna „stanica“ u životu.

Ako ga još niste posjetili, svakako morate provjeriti zašto je Zagreb, prema mišljenju mnogih, jedan od najljepših europskih gradova.
Prilikom razgledavanja grada Zagreba, zagrebački tramvaji gotovo su pa neizostavan dio. Kao pravi mali užurbani gradski vodiči, upoznat će vas sa svakom stanicom na vašem putu i dovesti vas do željene lokacije.

Zagreb danas ima veliku tramvajsku mrežu kojom se svakodnevno „isprepliće“ 15 dnevnih i 4 noćne linije te ukupnu duljinu tračnica od 117 km, koje prolaze kroz 255 postaja dnevno.

Stoga, ako želite bolje upoznati grad, kupite dnevnu tramvajsku kartu, smjestite se uz prozor i uživajte u pogledu. Ipak, imajte na umu da do najljepših kutaka starog dijela grada tramvaji ipak ne voze pa je neke od sljedećih lokacija najbolje prijeći pješice. Predlažem vam top 5 stvari i lokacija koje nikako ne biste trebali propustiti.

1. Ako od Glavnog kolodvora krenete 6-icom ili 13-icom prema sjeveru, za nešto manje od 5 minuta stići ćete do Trga bana Josipa Jelačića.

Uz poznati kip bana Jelačića na konju, tamo možete vidjeti pravi građevinski mozaik, sastavljen od zgrada koje pripadaju različitim arhitektonskim stilovima, od klasicizma i secesije pa do modernizma. Jedna od njih, na broju 18., ujedno je i najstarija zgrada u Zagrebu, sagrađena davne 1827. godine.

Istočno od kipa bana Jelačića nalazi se i poznati Mandin zdenac – Manduševac, dok se nedaleko od kipa na zapadnoj strani nalazi vjerojatno najposjećenije mjesto u gradu – mjesto „kod sata“.

Prema istraživanju jednog od najpopularnijih belgijskih blogova „Steden Tripper“, Trg bana Josipa Jelačića proglašen je jednim od 20 najljepših trgova u Europi. Iako s trunkom subjektivnosti, mogu potvrditi da je to zaista tako.

trg bana jelačića

2. Bogovićeva ulica u Zagrebu pravo je „žarište“ događanja, u svakom smislu te riječi. Ovom zagrebačkom špicom, više ili manje užurbano, svakodnevno prođu tisuće ljudi, a ono što ju čini posebno zanimljivom ambijentalna je skulptura Prizemljenog sunca – središnji dio zagrebačkog Prizemljenog sunčevog sustava.

Ova skulptura djelo je hrvatskog akademika Ivana Kožarića, a devet „prizemljenih“ planeta, tj. Devet pogleda (eng. Nine Views) zamislio je i umjetnički oblikovao Davor Preis. Kugle od nehrđajućeg čelika koje predstavljaju planete postavljene su 2004. godine, a udaljenosti među njima razmjerne su stvarnim udaljenostima planeta od Sunca.

Za razgledavanje cijelog „Sunčevog sustava“, potrebno je prijeći 30-ak kilometara, a kako biste se lakše snašli u „svemiru“, slijedi mala pomoć u otkrivanju ove slabo istražene zagrebačke atrakcije.

Merkur ćete pronaći u Margaretskoj ulici (br. 3), Veneru na Trgu bana Jelačića (br. 3), Zemlju u Varšavskoj ulici (br. 9), Mars u Tkalčićevoj (br. 21), Jupiter u Voćarskoj (br. 21), Saturn u Račićevoj (br. 1), Uran na Sigetu (br. 9), Neptun u gradskoj četvrti Kozari Bok, na jednom od rasvjetnih stupova te Pluton na nosećem stupu podvožnjaka u Aleji Bologne.

3. Zagrebačka katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije najljepše je i stilski najrječitije arhitektonsko ostvarenje crkvenog graditeljstva gotičkog stila jugoistočno od Alpa. Nezaobilazna je postaja svakog razgledavanja grada Zagreba i zasigurno jedan od najprepoznatljivijih simbola grada.

Ova povijesna građevina više je puta oštećena u požarima i navalama neprijatelja, ali najteži udarac zadesio ju je u Velikom potresu 1880. godine. Nakon potresa provedena je temeljita obnova katedrale u neogotičkom stilu. Radovi na Katedrali i danas su aktivni, a glavni je cilj zamijeniti sve one dijelove koji ju čine predivnom i posebnom, a koji su se s godinama oštetili ili urušili.

4. Uz Katedralu, Kamenita vrata također su jedan od najprepoznatljivijih simbola grada Zagreba. Također, idealno su mjesto za početak šetnje po Gornjem (Starom) Gradu te izvrsna prilika za fotografiranje koju mnogi turisti, očarani ljepotom mjesta, nikako ne propuštaju.

Kamenita vrata dio su ostataka gradskih zidina koje su nekoć stajale oko starog grada. U prolazu vrata smještena je slika Majke Božje koja je nekim čudom 1731. godine ostala potpuno neoštećena požarom.

U spomen na taj događaj, zahvalni građani sagradili su kapelicu unutar Kamenitih vrata. Kapelica, u kojoj se još uvijek nalazi slika Majke Božje, postala je najveće zagrebačko svetište te ju redovito posjećuju ljudi koji dolaze zapaliti svijeću i zahvaliti Gospi na zaštiti. 31. svibnja 1991. zagrebački nadbiskup Franjo Kuharić proglasio je Majku Božju od Kamenitih Vrata zaštitnicom Zagreba, te se od tada taj datum slavi kao Dan Grada Zagreba.

kamenita vrata

5. Još jedan prepoznatljivi simbol grada je Hrvatsko narodno kazalište, spektakularna i najelegantnija zagrebačka građevina, ali i ponos cijele Hrvatske.

Tipičan tjedni program obuhvaća razne predstave, opere i balete, a ured za ulaznice je otvoren od 10-14 sati kroz cijeli tjedan te sat i pol prije početka nastupa. Unutrašnjost kazališta teško je opisati riječima pa biste svakako trebali ući i vidjeti što ga čini toliko posebnim.

6. Zrinjevac je ujedno i trg i park koji se nalazi u blizini Trga bana Josipa Jelačića. Dio je projekta „Lenucijeva Potkova“ – niza parkova i trgova koji se nalaze u centru Zagreba te koji zajedno tvore oblik potkove.

Ovaj predivni zagrebački park mjesto je različitih umjetničkih projekata ili live koncerata koji se održavaju u paviljonu kako bi zabavljali mnoge prolaznike različitih dobi. Zrinjevac je popularno mjesto za druženje svih generacija, a idealan je i za šetnju, fotografiranje ili opuštanje.

zrinjevac

7. Park Maksimir najstariji je zagrebački gradski park. On je dio gradske kulturne baštine te stanište mnogim biljnim i životinjskim vrstama.

Otvoren je 1794. na inicijativu zagrebačkog biskupa Maksimilijana Vrhovca, po kojemu je i dobio ime. Sastavni dio teritorija parka također je i Zoološki vrt grada Zagreba koji se nalazi na južnom dijelu Maksimira. ZOO je otvoren svakog dana, uključujući vikende i praznike te je jedan od najposjećenijih zooloških vrtova u ovoj regiji.

8. Medvedgrad je srednjovjekovni utvrđeni grad smješten na južnim obroncima Medvednice, otprilike na pola puta od Zagreba do vrha Medvednice, Sljemena. Sagrađen je na brežuljku Mali Plazur, za obrambene svrhe te od njega puca predivan pogled na grad.

Dvorac se jasno može vidjeti iz daleka, a posebno njegova visoka glavna kula. Ispod glavne kule dvorca nalazi se Oltar Domovine koji je posvećen poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu. Tvrđava je izgrađena nakon mongolske invazije 1242., kada je grad Zagreb uništen i spaljen do temelja.

9. Botanički vrt nalazi se na južnom dijelu Lenucijeve potkove, zapadno od Glavnog kolodvora. Ovaj vrt prava je oaza mira u samom centru užurbanog grada, odličan je za odmor, šetnju i fotografiranje.

Vrt sadrži oko 10 000 biljnih vrsta koje najvećim dijelom dolaze iz Hrvatske, a neke čak iz Azije. Ako razgledavate Zagreb, obavezno se prošetajte predivnim botaničkim vrtom i uživajte u cvijeću i ostalim biljkama za koje dosad možda niste ni znali da postoje.

10. Mirogoj, središnje zagrebačko groblje smješteno je na obroncima Medvednice i smatra se jednim od najljepših groblja u Europi. Osim toga, Mirogoj je i predivan park i umjetnička galerija na otvorenom, a arhitektura cijelog kompleksa posjetitelje nerijetko ostavlja bez riječi. Definitivno must see mjesto u Zagrebu!