Kada bi se Zagrepčane pitalo o prepoznatljivim simbolima grada, vjerojatno bi jednoglasno mogli potvrditi kako je ljepota jedan od najprepoznatljivijih.

Naravno, to bi bilo subjektivno, no ne i netočno – ljepota zaista jest jedan od prepoznatljivih simbola Zagreba. Taj je mozaik sačinjen od mnogih povijesnih detalja, njegovih građevina, parkova, kipova i drugih znamenitosti. Licitarsko srce i šestinski kišobran samo su mali djelić tog šarenog spektra.

Prepoznatljivi simboli grada Zagreba

Stara jezgra grada u potpunosti je ispunjena prepoznatljivim simbolima Zagreba. Kip bana Jelačića na istoimenom glavnom trgu najpoznatiji je vizualni objekt koji upućuje na glavni grad Hrvatske.

Gotovo da nema osobe koja je bar jednom posjetila Zagreb, a da nije vidjela ovaj povijesni spomenik hrvatskome banu. Nedaleko od njega, kao najviša građevina u Zagrebu i dio njegovog identiteta nalazi se i majka svih crkava u zagrebačkoj nadbiskupiji – katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Njezina ljepota vidljiva je i izvana i iznutra, a kao simbol grada, ali i hrvatske baštine u cjelini uzvišeno stoji još od 1217. godine, uz rušenje od strane Tatara i naknadne obnove koje traju i danas.

Jedan od najočitijih simbola Zagreba je i crkva sv. Marka na Gornjem gradu. Prepoznatljiva je po raznobojnom zvoniku i krovu na kojem su od ocakljenih crjepova različitih boja formirani grbovi grada Zagreba i grb Trojedne kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije te prema baroknoj lukovici i skladnom južnom pročelju na kojem se može vidjeti figuralno najbogatiji gotički portal u Hrvatskoj.

Na Gornjem gradu nalazi se i kula Lotrščak – prepoznatljivi simbol grada u kojoj je smješten ništa manje poznat Grički top. Iako oku nevidljiv, glasni pucanj u podne s vrha Lotrščaka također je jedan od prepoznatljivih simbola grada – Grički top svaki dan u 12:00 posjeti svoje građane i posjetitelje podsjeti na minula junačka i borbena vremena Zagreba.

Kamenita vrata i Popov toranj također su neizostavni dijelovi spektra simbola glavnoga grada. Baš kao i Grički top, i ovi simboli upućuju na bogatu povijest Zagreba i njegovo formiranje u predivan grad kakav je sad.

Zahvaljujući svojoj obrambenoj funkciji, Popov toranj i Kamenita vrata s razlogom su prepoznatljivi simboli grada. Usto, u Kamenitim vratima sačuvana je slika Bogorodice s djetetom, a Majka Božja od Kamenitih vrata ujedno je i zaštitnica grada Zagreba.

Prepoznatljivi simboli grada Zagreba

Nedaleko od Trga bana Jelačića, na Trgu maršala Tita, nalazi se remek-djelo kasnog historizma – Hrvatsko narodno kazalište. Bogat u svakom smislu te riječi, ovaj simbol grada Zagreba jedan je od najčešćih motiva na fotografijama svih njegovih posjetitelja, ali i stanovnika.

Ljepota simbola kao što je Hrvatsko narodno kazalište svojevrsno je ogledalo cijeloga grada. Pritom se ne smiju izostaviti Mimara, predivni i raskošni muzej u središtu Zagreba, koncertna dvorana Vatroslav Lisinski, Umjetnički paviljon u Zagrebu i još mnogi drugi prepoznatljivi i veličanstveni simboli grada.

Prepoznatljivi simboli grada Zagreba

No, u prezentaciji Zagreba ne sudjeluju samo njegovi stari i povijesni dijelovi, nego i oni noviji koji su toliko dobro prihvaćeni i posjećeni da su brzo postali suvremenim simbolima grada.

Neki od njih su Muzej suvremene umjetnosti, „zagrebačko more“ – Jarun i jedna od najnovijih – Arena Zagreb. Iako je u Zagrebu tek od 2008. godine, ova grandiozna građevina s razlogom je postala jedan od najljepših zagrebačkih arhitektonskih simbola.

://downloads.grohe.com/images/references/objects/9/slides/arena-zagreb.001.jpg