Zagreb je predivan europski grad specifičan po mnogo čemu, a jedna od njegovih najzanimljivijih činjenica je ta da u svojoj neposrednoj blizini ima park prirode – Medvednicu.

Medvednica je planina koja Zagorje od Prigorja, dugačka je 42 km, površine od 242 km2, a najviši vrh je Sljeme (1033 m). Ime „Sljeme“ prvi se puta spominje 1142. godine u kraljevskoj darovnici Gradecu, a taj naziv, preuzet od puka koji je tako nazivao vršni dio, u kartama se pojavljuje krajem 18. stoljeća.

Danas ovo mjesto predstavlja idealno odredište za aktivan odmor, poslovne susrete ili opuštanje.

Do vrha Medvednice može se doći na više načina, no većima Zagrepčana i posjetitelja preferia upravo onaj najzdraviji – planinarenje.

Izlet na Sljeme! Upoznajte čar popularnog zagrebačkog izletišta!

Ovaj „hobi“ podrazumijeva uočavanje, otkrivanje i prepoznavanje ljepota prirodnog svijeta koji nas okružje te potiče na poštivanje i skrb prema okolini i ljudima. Zahvaljujući volonterima planinarskih društava, sljemenske planinarske staze uglavnom su dobro održavane i označene.

Ima više lijepih i dobro održavanih planinarskih domova, ugostiteljskih objekata i hotela od kojih svakako treba istaknuti Tomislavov dom i Snježnu kraljicu

Prvi planinarski dom izgrađen je 1878. godine, a tradiciju kvalitetnih planinarskih domova danas nastavljaju Grafičar (864 m), Ivana Pačvanski na Puntijarki (957 m), Runolist (830 m) s predivnim pogledom na Zagreb, Planinarsku kuća na Hunjki (877 m) i mnogi drugi.

Uglavnom su otvoreni vikendom, no neki rade i preko tjedna. Tijekom zime i kada ima snijega po vršnom se dijelu može skijati, a tamo se odvija i Svjetski skijaški kup.

Planinarski put Medvednicom glavna je i najduža planinarska cesta, idealna za sve ljubitelje prirode i izletnike. Ova staza nosi oznaku 1 ili M, povezuje cijelu planinu, ističe njezine najzanimljivije dijelove i pogodna je za one koji žele upoznati planinu pješačenjem.

Dugačak je 40-tak km, može se proći za 16 – 20 sati hoda, a prolazi kroz 12 planinarskih kuća. Planinarski put Medvednicom počinje na zapadu, prema vršnom djelu, a završava na istoku.

Izlet na Sljeme! Upoznajte čar popularnog zagrebačkog izletišta!

Prolazi kroz sljedeće kontrolne točke: Kameni svati, PD Glavici, Ponikve, slap Sopot, PD Risnjak, PD Grafičar, Kraljičin zdenac, Tomislavov dom, Sljeme, PD Runolist, PD Ivan Pačvanski, Hunjka, 500 Horvatovih stuba, lugarnica na Gorščici, PD Lipa i Vugrovec.

Planinari i izletnici mogu obilaziti put redoslijedom kojim, kada i koliko žele. Osim pješačenja, Sljeme je idealno mjesto za planinarenje, trekking i mountain biking, a u zimskim mjesecima skijanje, sanjkanje i snowboarding.

Dakle, mogućnosti je mnogo, a planinski put i mjesta za odmor znate. Sve što trebate učiniti je spremiti ruksak s osnovnim potrebnim stvarima i krenuti na izlet put Sljemena.