Unatoč hladnoći koju ovaj mjesec podrazumijeva, već sami spomen na prosinac u ljudima probudi bezbroj toplih osjećaja, sjećanja i želja.

Sve negativnosti i problemi kao da postanu manje intenzivni kada padne prvi snijeg, pripremajući tako u ljudima plodno tlo za razvoj božićnog ugođaja. Hladnoća „prisili“ sve one posvađane i koji su se tijekom godine udaljili jedni od drugih da se prime ruku pod ruku, zagriju u zagrljaju i zajedno ostavljaju stope u snijegu.

Kuhano vino, miris cimeta, cvjećarnice pune božićnih zvijezda i, naravno, snijeg čine ovo doba godine posebnim. I dok neki ljepotu Zagreba žele gledati samo dok je vani +30, neki znaju da u ovom gradu i zima posebne čari ima.

zima u zagrebu

Prva od njih kava je na zimskoj, zagrebačkoj špici na Cvjetnom trgu. Grijalice na otvorenom koje griju sve neumorne kavoljupce poput mene daju posebnu čar ovom godišnjem dobu. I dok se oko vas bezbrižno igraju „minusi“ u zraku, vas grije vaša mala grijalica iznad stolića s kavom. Ima li što ljepše od uživanja u kavi, zimskom ugođaju, pahuljicama snijega i toplini male, ali jake grijalice?

Zima u Zagrebu svojevrsni je sinonim i za Advent u Zagrebu – jedan od najljepših u Europi. Dio prave božićne bajke svake se godine, posebno između Glavnog kolodvora i Trga bana Jelačića, pretvori u stvarnost.

Male i ukrašene prodajne kućice na Zrinjevcu, okićeni paviljon u kojem se svake večeri održavaju prigodni koncerti, snijegom prekriveni Dolac i  popularna Tkalčićeva ulica, Adventska kuća i umjetno klizalište na trgu te svako okićeno stablo na vašem putu  samo su neki od prizora koje svakako morate osjetiti, doživjeti i vidjeti u zimskom Zagrebu.

No, nije sva čarolija ovog godišnjeg doba zadržana samo oko centra – ni drugi dijelovi grada ne zaostaju u ljepoti. Predivno lice zime jasno se zrcali u odrazu „zagrebačkog mora“ Jaruna.

Snježno jezero, njegovi labudovi i inje na jarunskim granama neizostavan su dio ovog dijela grada kojim zasigurno nećete htjeti šetati sami, a ako se već nađete tamo zimi, ponesite u džepu koju sjemenku ili zrno kukuruza – bijeli pernati jarunski „domaćini“ bit će vam zahvalni.

zima u zagrebu

Iako stvaraju poteškoće u prometu, nema sumnje da snijeg i led učine ljepšim sve što dotaknu. Park Maksimir zimi je čaroban, a trebali biste provjeriti kako na snijeg reagiraju mali i veliki stanari maksimirskog zoološkog vrta.

Na maksimirskim i klupama drugih zagrebačkih parkova u to se vrijeme ne može sjediti, ali višesatna šetnja s dobrim rukavicama i čizmicama provjereno će vam ostati kao jedno od najljepših sjećanja na ovaj grad.

Snježna kraljica događaj je koji svake godine na Sljeme privuče mnoštvo posjetitelja, a prije nego što završi, zima u Zagrebu za rastanak svojim građanima i posjetiteljima ponudi Noć muzeja, ali i tradicionalni fašnik. Ako odaberete zimu da za dolazak u Zagreb, u ime Grada mogu vam obećati da nećete požaliti.