Mnogi će se složiti s tvrdnjom da je jesen najljepše godišnje doba. Zašto? Razloga je zaista mnogo. Dani su i dalje topli, ali ne onako nepodnošljivo sparni kao ljetni, drveće je raskošno i zlatno, miris pečenih kestena osjeti se iza svakog ugla, tržnice se prepune jesenskih plodova, ali najveći razlog je „ono nešto“ specifično za jesen – vino.

Zagreb svake godine vodi računa o tome da nijedno profinjeno vinsko grlo ne ostane suho. Dani portugisca već se godinama održavaju u Boćarskom domu gdje se po popularnoj cijeni može nabaviti originalni najpoznatiji brend Plešivice, ali i upoznati mnoge poznate proizvođače vina.

Uz vino, mogu se kušati i drugi specijaliteti zagrebačkog kraja, a ulaz je za sve posjetitelje besplatan. Ako uz portugizac volite i kestene, trebali biste posjetiti šetnicu na istočnoj strani jezera Bundek, gdje će se već treći put zaredom održati manifestacija Kesteni i portugizac na Bundeku.

Uz vino i kestene, prepoznatljivi znakovi jesenskog Zagreba popularni su Rujanfest i Bundekfest. Rujanfest je festival domaće glazbe i gastronomije, a ujedno i najposjećenija manifestacija glavnoga grada.

jesen u zagrebu

Raznolika ponuda festivala može zadovoljiti različite glazbene ukuse, ali i ukuse svih ljubitelje dobre hrane i piva, što je i vjerojatno razlog tome zašto je broj posjetitelja iz godine u godinu sve veći. Ulaz je besplatan svakog dana do 19 sati, a nakon toga naplaćuje se 20 kuna.

Iako se održava izvan samog grada, kod trgovačkog centra Westgate u Zaprešiću, organizirani prijevoz do hrvatske verzije Oktoberfesta potpuno je besplatan.

Na drugom kraju grada, malo bliže centru, održava se već spomenuti Bundekfest. Ne kaže se bez razloga da je jezero Bundek jezero zabave – to mogu potvrditi i stari i mladi.

Oni najmlađi zanimaciju će pronaći u različitim radionicama, jahanju ponija i malim igralištima pripremljenima za njih, dok će oni malo stariji uživati u kavama s pogledom na suncem okupano jezero i koncertima poznatih hrvatskih, ali i pjevača iz susjednih zemalja.

No, nisu vrhunsko vino i glazbeni festivali sve što zagrebačka jesen nudi. Bar jedan od 7 jesenskih dana Zagreb film festivala trebali biste odvojiti za uživanje u filmovima autora i autorica iz svih dijelova svijeta.

Festival se održava na nekoliko lokacija, a dugometražni, kratkometraži i dokumentarni filmovi prikazuju se uz najsuvremeniju digitalnu projekcijsku opremu u digitaliziranim kinima Europa, Tuškanac i u Muzeju suvremene umjetnosti, a ove će se godine u atraktivnu kinodvoranu na tjedan dana pretvoriti i Zagrebačko kazalište lutaka – najstarija lutkarska kuća u Hrvatskoj.

Za sve koji misle da je jesen najdosadnije godišnje doba u kojemu se ništa ne događa, dođite u Zagreb, jer ovaj će se grad pobrinuti da jesen postane vaše najdraže godišnje doba.

jesen u zagrebu