Ono što je zapadnom dijelu Zagreba Jarun, to je Novom Zagrebu Bundek – omiljeno mjesto za šetnju, rekreaciju, zabavu i odmor. Iako ima kraću tradiciju, ovaj park s jezerom ljepotom nimalo ne zaostaje za svojim „starijim bratom“ Jarunom.

No, iako nude slične sadržaje, svaki od njih poseban je na svoj način, a u vama mogu pobuditi i dva potpuno različita osjećaja. Ako se želite zabaviti i rekreirati s društvom, preporučila bih vam Jarun. No, ako želite provesti ugodan, izletnički dan s obitelji ili u nekom drugom manjem i intimnijem društvu, Bundek je pravi izbor za vas!

Park i jezero Bundek

Sadržaji na Bundeku

Budući da je površinom manji od Jaruna, Bundek asocira na bliskost i zajedništvo, a samim tim i na obitelj. Osim toga, park Bundek više je pažnje posvetio onim najmlađima, tako da se na čak tri mjesta u parku nalaze dječja igrališta koja su, poput pravih malih dječjih oaza, ispunjena ljuljačkama, klackalicama, mrežama za penjanje i sličnim „alatima“ za igranje. Jedno od njih s velikom je pažnjom posvećen i prilagođen djeci s invaliditetom.

Park i jezero BundekDakle, čim prvo proljetno sunce obasja grad, Bundek je pun zaigrane dječice i roditelja koji paze na njih. Iako je jedan njegov dio smješten blizu ceste, kada se zavučete dublje u park, potpuno ćete zaboraviti da se nalazite blizu centra jednog velikog grada.

Šuškanje lišća, cvrkut ptica i smijeh djece sa svih strana ono je što ovaj park čini zaista posebnim.

Jezero Bundek čine Malo jezero i Veliko jezero, na kojem je uređena obala veličine 10 000 m².

Budući da je kvaliteta vode zadovoljavajuća, samo rijetki mogu odoljeti iskušenju da se osvježe u vodi Velikog jezera. Za sigurnost kupača brinu se spasilačka i liječnička služba, a ulaz u jezero prilagođen je i osobama s invaliditetom.

Malo jezero nije predviđeno za kupanje, ali i ono ima svoju svrhu u parku. Osim što služi kao mali ukras parka oko kojeg djeca skupljaju kamenčiće i gledaju labudove, ostavljeno je kao prirodno stanište mnogobrojnih biljnih i životinjskih vrsta.

Uz rekreaciju i zabavu, u parku je dozvoljeno i roštiljanje. Deset betonskih roštilja s vrtnim klupama i stolovima stoje na raspolaganje svima, ali u ljetnim mjesecima dobro je doći ranije i zauzeti stol kako ne biste ostali bez ručka.

Kako do Bundeka?

Iako je izoliran od gradske vreve, park Bundek i dalje je dovoljno blizu samom centru i prometno je vrlo dobro povezan s drugim dijelovima grada. Autobusne linije 234, 166, 268, 229, 221, 219 i 220 koje kreću od Glavnog kolodvora prolaze pokraj Bundeka, što je i naziv izlazne stanice na kojoj bus staje.

Ako se koristite ZET-prijevozom, trebali biste znati da na izlaznoj stanici za Bundek („Središće“) staju tramvaji broj 6, 7 i 14, a ako se pak odlučite za osobni automobil, moći ćete ga parkirati na javnom parkiralištu pokraj parka.

Jednom godišnje, na Bundeku se održava i popularni Bundekfest, gdje nekoliko dana neprestano možete uživati u različitim koncertima i aktivnostima za djecu i odrasle. No, nemojte čekati taj jedan tjedan u godini da biste ga posjetili. Sunčani dani opet su stigli u Zagreb – skupite članove obitelji i/ili prijatelje i krenite putem Bundeka!