Ljepotu i bogatu prošlost, ali i sadašnjost glavnog grada Hrvatske najlakše je uočiti kroz toplinu njegovih stanovnika i izgled predivnih zagrebačkih građevina.

U nizu objekata koji čine ovaj grad vrijednim titule glavnog grada države, teško je izdvojiti samo nekoliko najljepših, no sljedeće zagrebačke građevine nipošto ne biste trebali propustiti vidjeti.

Jedna od najveličanstvenijih građevina u Zagrebu, ali i u cijeloj Hrvatskoj nedvojbeno je katedrala Uznesenja Blažene Djevice. Ova građevina najrječitije je arhitektonsko ostvarenje crkvenog graditeljstva gotičkog stila jugoistočno od Alpa. Gotovo da ne postoji osoba koja je posjetila ili planira posjetiti Zagreb, a da nije ili ne planira vidjeti katedralu – jedan od najpoznatijih simbola grada.

Najljepše građevine u Zagrebu

Bogatstvo i ukus arhitekata koji su stvarali u Zagreba ogleda se i u drugim građevinama koje svojom pojavom ostavljaju dojam da se nalazite u predivnoj povijesnoj bajci.

Jedan od bajkovitih motiva je i muzej Mimara, smješten u arhitektonskom kompleksu „donjogradskih gimnazija“, podignut krajem 19. stoljeća u duhu historicizma.

Ovaj muzej dragocjen je primjer neo-renesansne palače, djelu dvojice njemačkih arhitekata specijaliziranih za projektiranje školskih zgrada – A. Ludwiga i L. Th. Hülssnera. Projekt je naručen 1892., a zgrada je otvorena za javnost 1895. g., u povodu dolaska u Zagreb kralja i cara Franje Josipa I. Znakom raskošne povijesti obilježeno je i Hrvatsko narodno kazalište, još jedno u nizu najljepših zagrebačkih građevina.

Ljepoti ovog mjesta pridonosi i glasoviti Zdenac života – rad Ivana Meštrovića iz 1905. Neki od najboljih hrvatskih umjetnika radili su u Hrvatskom narodnom kazalištu pa osim predivne vanjštine i iste takve unutrašnjosti, ova građevina sadrži i osjećaj hrvatskog ponosa i identiteta.
Među najljepša zagrebačka arhitektonska postignuća ubraja se i Mirogoj – zagrebačko groblje, predivan park i kompleks jedinstvenih građevinskih rukotvorina.

S razlogom ga nazivaju jednim od najljepših groblja u Hrvatskoj, ali i u Europi. Hermanu Bollé zamislio je i velikim dijelom realizirao ovaj vrhunski arhitektonsko-urbanističko-skulpturalni kompleks jasne kreativne koncepcije.

Mirogoj je postao i ostao najljepši spomenik svom tvorcu, velikom i često osporavanom arhitektu, kao njegovo jedino nikad osporavano djelo. U izgradnji Mirogoja posegnulo se za vrlo suvremenim, tada posve novim konstrukcijama – čelikom i armiranim betonom, što ga čini tako predivnim i vječnim već više od jednog stoljeća.

Najljepše građevine u Zagrebu

Među poznatim zagrebačkim građevinama ističu su i zgrada Glavnog kolodvora, koja je ujedno i zaštićeno kulturno dobro Hrvatske, Dom hrvatskih likovnih umjetnika, poznat i kao Meštrovićev paviljon ili Džamija, Velesajam, luksuzni hotel Esplanade, Dom sportova i Muzejsko-memorijalni centar Dražen Petrović.

No, nemojte se ograničiti samo na popis – imajte na umu da je cijeli Zagreb zapravo jedna velika veličanstvena građevina, podjednako lijepa u svim svojim segmentima koje biste trebali vidjeti i istražiti.