Zagreb se često spominje u rangu s najljepšim europskim gradovima, poput Beča, Pariza, Amsterdama ili Barcelone. Kao stanovnik Zagreba, zaista to mogu i potvrditi.

Iako se moji stavovi na prvu mogu činiti subjektivnima, dovoljno je samo posjetiti neke od njegovih znamenitosti, sjesti u neki od parkova ili osjetiti susretljivost i toplinu njegovih ljudi kako bi mislili isto kao i ja – Zagreb je zaista jedan od najljepših europskih gradova.

Popis stvari koje bi se u ovom gradu trebale vidjeti sezao bi u beskonačnost, ali pokušat ću izdvojiti one poznatije, i meni najdraže stvari koje su u meni probudile neizmjernu ljubav prema ovog gradu.

Kratka povijest

Ulice Zagreba odišu poviješću i gotovo je nemoguće ne osjetiti strahopoštovanje prema pojedinim njegovim dijelovima.

zagrebZagreb je izrastao iz dva naselja na susjednim brdima – civilnog Gradeca i crkvenog Kaptola koji tvore staru jezgru današnjeg Zagreba kao njegov Gornji grad, a prvi put u pisanim izvorima spominje se davne 1094. godine, kada je utemeljena Biskupija.

O nastanku imena grada govori legenda prema kojoj je ban, prolazeći sa svojom vojskom ovim krajevima, umoran i žedan, naredio lijepoj djevojci Mandi da donese vode s izvora.

Ban joj je rekao: „Mando, dušo, zagrabi“, a u spomen na tu legendu, na glavnom gradskom trgu – Trgu bana Josipa Jelačića danas postoji fontana koja se zove Manduševac.

Cjelokupna povijest grada Zagreba zaista je zanimljiva, a posebno je iskustvo hodati onim dijelovima koji su u prošlosti bili poprištima velikih sukoba i ratova, poput Krvavog mosta ili utvrde Medvedgrad. Na stranici Turističke zajednice grada Zagreba možete pronaći dodatne informacije o razvoju grada te pregled značajnijih događaja.

Znamenitosti

Zagreb je ukratko Grad znamenitosti. Kojim god smjerom krenuli, na svakom koraku susrest ćete nešto što će vam zaustaviti pogled. Upravo zbog toga, šetnje Zagrebom traju ugodno dugo.

Stari dio Zagreba do vrha je ispunjen povijesnim trenucima i ljepotom, u to se može svatko uvjeriti. Ako se atraktivnom zagrebačkom uspinjačom popnete na Gornji grad, dočekat će vas predivan pogled na cijeli Zagreb. Dužna sam upozoriti vas ćete se nakon njega potpuno zaljubiti u grad koji je pred vama i mjesto na kojem stojite.

Gornji grad

Kada dođete na Gornji grad, nema toga što bi vas moglo ostaviti ravnodušnima. Primjerice, crkva Sv. Marka, u blizine koje se nalaze i Hrvatski sabor te Banski dvori, jedna je od najstarijih župnih crkvi u Zagrebu i spada u red najstarijih arhitektonskih spomenika grada.

S Gornjeg grada, pogleda vam seže do najvećeg arhitektonskog ostvarenja crkvenog graditeljstva gotičkog stila jugoistočno od Alpa – do zagrebačke Katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije. Njezina raskošna unutrašnjost i ista takva vanjština ponos su i simbol ovog povijesnog grada.

Ako se u Zagrebu nađete točno u podne i pritom čujete glasan pucanj – ne brinite se, to je samo Grički top s kule Lotrščak označio koliko je sati.

U spomen na dan kada je Grički top s Lotrščaka točno u podne ispalio hitac na turski tabor te raznio pijetla što ga je kuhar nosio na pladnju da posluži pašu,  ovaj stari top i dan danas sve svoje stanovnike podsjeća na spas Zagreba, budući da su se Turci nakon toga razbježali i nisu udarili na grad.

U staroj jezgri grada nalaze se i Kamenita vrata, jedina od gradskih vrata koja još postoje i koja su dio povijesnog obrambenog sustava zagrebačkog Gradeca, podignutog u 13. stoljeću. U udubljenju prolaza Kamenitih vrata postavljen je barokni oltar Majci Božjoj od Kamenitih vrata, koja je i zaštitnica grada Zagreba, čiji se blagdan slavi 31. svibnja.

Ako od povijesnog i velikog Trga bana Jelačića, koji označava sami centar grada, krenete prema jugu, naići ćete na predivan park Zrinjevac – omiljeni park svih generacija u Zagrebu, uređen fontanama i stogodišnjim drvećem.

U njegovoj blizini nalazi se i Botanički vrt, oaza mira usred užurbanog, urbanog grada. Uz navedene znamenitosti, posebno se ističe i Hrvatsko narodno kazalište okruženo brojnim zgradama i spomenicima visoke povijesne vrijednosti pa mnogi s razlogom taj trg nazivaju i najljepšim u gradu.

Najbolje vrijeme za posjet Zagrebu

Suvišno je napomenuti kako je Zagreb, neovisno o godišnjem dobu, uvijek predivan. Ovaj grad nikada vas neće ostaviti ravnodušnima i uvijek će vam imati ponuditi nešto zbog čega ćete odlučiti posjetiti i u preostala 3 godišnja doba u kojima ga još niste vidjeli.

Svako godišnje doba ima svoje čari pa ako u Zagreb dolazite ljeti, svakako posjetite popularno „Ljeto na Strossu“, koje se odlikuje pomno odabranim glazbenim programom, likovnim instalacijama uklopljenima u prostor te neobičnim i zabavnim akcijama i nagradnim igrama.

ljeto na štrosu

Advent u Zagrebu najljepši je dio godine jer grad tada, uz vlastitu posebnost i sjaj, dobiva i lampice svih boja i oblika te uvodi u najljepši dio godine – Božić.

Botanički vrt obavezna je stanica u proljeće jer upravo u tom dijelu godine ovaj vrt postiže same vrhunce ljepote, a dobra, zlatna jesen donosi poznate festivale „Rujanfest“ i „Bundekfest“ u grad.

Dakle, ne morate čekati neko određeno doba godine – Zagreb je uvijek jednako lijep kao što je bio jučer i kao što će biti sutra, iz dana u dan.