Da biste vidjeli jedan od najljepših europskih gradova, ne morate trošiti novac na put do Pariza, Beča ili Londona – sve svoje potrebe za umjetnošću, ljepotom, povijesnom arhitekturom i zabavom možete zadovoljiti dolaskom u glavni grad Hrvatske – Zagreb.

Iako nije Rim, gotovo svi putevi vode u Zagreb! Zahvaljujući svojoj razgranatoj autobusnoj, željezničkoj i zračnoj mreži, ovaj grad povezan je s gotovo svim većim odredištima u državi, ali i izvan njezinih granica.

Osim što je svima lako dostupan, Zagreb je i jedan od najjeftinijih gradova za mlade putnike u Europi. Odlučite li se posjetiti Advent u Zagrebu i popularno „Ljeto na Strossu“ ili pak proljetni Botanički vrt i park Maksimir u zlatnim jesenskim bojama, slijedi nekoliko povoljnih načina kako da svoje ideje provedete u djelo.

Autobusni prijevoz

Ako u Zagreb dolazite autobusom, prvo što ćete po dolasku uočiti zanimljivi je oblik i dizajn zagrebačkog autobusnog kolodvora, koji je poznat kao jedan od najvećih i najmodernijih u ovom dijelu Europe.

Unutar kolodvora nalazi se 15 prodajnih mjesta za kupnju karata, a uz 44 perona za dolazak i odlazak putnika, postoji i poseban Terminal kojim se služi „Pleso prijevoz“ za jednostavniji i lakši prijevoz putnika do Zračne luke Zagreb.

Autobusni prijevoz

Razlog zbog kojeg se velik broj ljudi odlučuje upravo za ovakvu vrstu prijevoza povoljni su popusti koji se nude prilikom kupovanja karata.

Primjerice, ako u Zagreb dolazite iz bilo kojeg dijela Hrvatske, na povratnu kartu dobit ćete popust od 40%. Autobusni prijevoz isplativ je i za obitelji s djecom, budući da djeca do 12 godina također ostvaruju dodatne pogodnosti pri kupnji karata. Vozni red autobusa, kao i ostale cijene karata, možete provjeriti ovdje.

Kako biste od Autobusnog kolodvora mogli krenuti u daljnje istraživanje grada i uživanje u njemu, tramvaj broj 6 (smjer Črnomerec) koji redovito prolazi ispred kolodvora, nakon nekoliko minuta vožnje dovest će vas do središnjeg dijela grada – Trga bana Josipa Jelačića.

Željeznički prijevoz

Zagrebački Glavni kolodvor povezan je sa svim većim gradovima u Hrvatskoj, kao i s obližnjim državama. U nešto starijem ili modernijem vlaku, vrlo lako možete doći do Zagreba, ali i iz njega nastaviti putovanje prema drugim željenim destinacijama. Na službenoj stranici HŽ-a, možete pronaći vozni red vlakova te provjeriti koliko vas sati putovanja dijeli od/do Zagreba.

Trg kralja Tomislava i predivan park iza njega prvo je što će vas dočekati kada vlakom dođete u Zagreb. Od kolodvora do Trga bana Jelačića možete stići za 10-ak minuta ugodne šetnje, ali ako se ipak odlučite za tramvaj, najkraćim i najbržim putem do Trga će vas dovesti tramvaji broj 6 (smjer Črnomerec) i 13 (smjer Žitnjak).

Zračni prijevoz

Zagrebačka zračna luka „Pleso“ mjesto je kojim godišnje prođe više od dva milijuna putnika. Iako velika, ova brojka nije nimalo iznenađujuća budući da je Zagreb na ovaj način izravno povezan s Amsterdamom, Barcelonom, Bečom, Londonom, Lisabonom, Istanbulom i drugim atraktivnim europskim destinacijama.

Velik broj putnika spreman je, uz veliku uštedu vremena, izdvojiti koju kunu više i iskoristiti prednosti zračnog prijevoza.

Zračni prijevoz

Ako u Zagreb ili iz Zagreba dolazite, odnosno odlazite na „Pleso“, korisno je znati da na relaciji između zračna luke Zagreb i Autobusnog kolodvora (Terminal) vozi autobusna linija koja uvelike pojednostavljuje dolazak do samog centra Zagreba. Autobusna karta u jednom smjeru košta 30 kuna, vožnja traje oko 25 minuta, a autobusi najčešće voze svakih pola sata.

Kada dođete u Zagreb, na raspolaganju vam, osim tramvaja, stoji i velik broj taxi službi koje su uvijek spremne odazvati se na vaš poziv. Dakle, sve što trebate učiniti je izabrati najpogodniji način i posjetiti Zagreb već danas!